НОВИНИ

Световен ден на бежанците: "Всички сме замесени от едно тесто"

"Всички сме замесени от едно тесто" - така е наречено събитието, организирано от Съвета на жените бежанки в България. Бежанци от Сирия, Афганистан и Иран, заедно със семействата си, приготвиха сладкиши. Броят на потърсилите убежище по света през 2018 година достига рекордните 70 милиона.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
21:21, 20.06.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

В Хлебната къща в София често има срещи на бежанските общности. Днешната беше особено емоционална. Децата нямаха търпения да приготвят и да опитат сладкишите.

Линда Ауанис, председател на Съвета на жените - бежанки в България: Тук общуват първо помежду си, второ - в такива събития участват и български семейства, като на нас целта ни е точно това да има доближаване между двете култури и общности.

Радостина Белчева, зам.-председател на Съвета на жените бежанки в България: Не са тръгнали по този път просто ей така, те имат тежка съдба, войни , проблеми, много травматично минало .

Стела Копринкова от Факултета по журналистика в Софийския университет показа книгата, която тя и колегите и са издали. Освен личните истории на бежанци, "Отвъд преградите " разказва и за хората посветили живота си, за да им помагат.

Стела Копринкова , студент в Софийския университет: Моята героиня се казва Седи Класби, тя е англичанка, която се премества от Англия в България, за да отвори занималня за деца на бежанци, тя споделя за страха,за объркването, за това, че те се държат като хора на по-голяма възраст. Когато са пристигнали за първи път всяка играчка, за която се хванат, не са я пускали, защото ги е било страх, че някой ще им я отнеме и са се стряскали от всеки звук.

Световният ден на бежанците се чества от 2001 година и се отбелязва в 145 страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
7 души загинаха при наводненията в Северна Турция
7 души загинаха при наводненията в Северна Турция
​151 доживотните присъди за опита за преврат в Турция
​151 доживотните присъди за опита за преврат в Турция