НОВИНИ

Филмови продуценти не получават пари от НФЦ заради забавени законови промени

Броят на българските филми догодина може да бъде значително по-малък. От това се опасяват създателите на кино у нас. Заради закъснели законови промени след въвеждането на нов европейски регламент, филмовите продуценти все още не са получили пари от Националния филмов център за договорите, сключени през 2018 г. Утре се очаква първото гласуване на закона в пленарната зала. Айше Сали по темата.

Айше Сали
от Айше Сали
21:04, 07.11.2018
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Парите от Националния филмов център са основният финансов източник, благодарение на които българското кино съществува. Но вече 11 месеца с нито лев от тях не може бъде подкрепен нов проект.

Галина Тонева, продуцент: Това просто ще доведе до колапс във филмопроизводството, до неравномерност и невъзможността по това време на годината например да има и 4 филма на Киномания, защото те не са започнати.

Европейската комисия приема нови правила за подпомагане през юни 2014 г. България трябва да ги въведе до края 2017 г. Националният филмов център е натоварен с най-важната задача при подготовката на документите. Срокът е изпуснат, и тази година със субсидията от 13 милиона и 200 хил. лв могат да се плащат само стари задължения.

Жана Караиванова, директор на Националния филмов център: Към момента имам едни 5 млн. лв, които нямам право да похарча. Нашето усилие е да няма трус в системата. Въпреки всичко това предишното ръководство ни е поставило пред огромен риск, защото на практика от 31 декември ЕК не разрешава на България да отпуска пари за кино, защото предишната администрация не е свършила в срок необходимото.
Камен Балкански, бивш директор на НФЦ: От март миналата година до октомври ние сме работили по ясна пътна карта какво и как трябва да се приеме, така че то да отговаря на законодателството на ЕС.

Документите са достъпни за всеки, който сам иска убеди кой е отговорен. Макар и със закъснение, промените вече са в ръцете на депутатите.

Вежди Рашидов, председател на Комисията по култура и медии: Утре влиза на първо четене и веднага ще направим обсъждане между първо и второ четене, за да може другата седмица най-късно като приоритетна точка да мине този законопроект.

Законът за филмовата индустрия бъде одобрен до 15 декември, продуцентите ще могат да получат неразплатените средства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха уникален златен кръст на крепостта Трапезица
Откриха уникален златен кръст на крепостта Трапезица
Рома победи ЦСКА Москва, Валенсия с първа победа в ШЛ
Рома победи ЦСКА Москва, Валенсия с първа победа в ШЛ