НОВИНИ

Тереза Мей сключи коалиционно споразумение с Юнионистите

По-рано днес лидерът на Консерваторите Тереза Мей лидера на Партията на ирландските юнионисти Арлийн Фостър се срещнаха за преговори на Даунинг стрийт 10, като сключиха споразумение за коалиционно правителство, предаде Ройтерс.

Андрей Георгиев
от Андрей Георгиев
12:49, 26.06.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света
тереза мей сключи коалиционно споразумение юнионистите

Споразумението ще позволи на Мей да състави правителство на малцинството с подкрепата на Ирландските юнионисти, след като не успя да спечели мнозинство на предсрочните избори на 8-ми юни по-рано тази година. Тереза Мей не успя да спечели мнозинство в долната камара на Британския парламент и така да подходи сигурно към трудните преговори за изхода на Великобритания от Европейския съюз.

Споразумението включва 1,5 млрд. допълнителни субсидии са Северна Ирландия - един милиард повече от 500-те милиона лири, обещани предварително. Средствата, според Арлийн Фостър, ще бъдат насочени към инфраструктурата, здравеопазването и образованието на региона.

Позицията на Тереза Мей като лидер на Торите все пак може да бъде поставена под въпрос, припомня агенция Ройтерс. Депутати от консерваторите изразиха опасения, че съюз с Ирландските юнионисти може да постави в опасност мирното споразумение в Северна Ирландия от 1998 г., Според Арлийн Фостър съюзът с Консерваторите ще стане повод за нова сделка за власт в района.

Междувременно, по-късно днес се очаква да се разкрият подробностите около подробния план за Брекзит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До края на лятото НАП ще започне нова лотария с касови бележки
До края на лятото НАП ще започне нова лотария с касови бележки
Жителка на Харманли е измамена с 10 000 лева
Жителка на Харманли е измамена с 10 000 лева