НОВИНИ

​Тереза Мей е дълбоко опечалена от загубата на човешки живот при пожара в Лондон

Британският премиер Тереза Мей заяви, че е дълбоко опечалена от загубата на човешки живот в жилищния блок в Лондон, при който загинаха най-малко 6 души и повече от 70 са ранени, предаде Ройтерс. "Премиерът е дълбоко опечалена от трагичната загуба на живот в Гренфел Тауър и следи отблизо ситуацията", заяви правителствен говорител.

bnt avatar logo
от БТА
15:28, 14.06.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света
​тереза мей дълбоко опечалена загубата човешки живот пожара лондон

Мей е поискала да се свика правителствено заседание под председателството на министъра, отговарящ за полицията и противопожарната служба Ник Хърд, за да бъде координиран отговорът и да се гарантира, че кабинетът е готов да помогне на службите за извънредни ситуации и на местните власти, добави говорителят.
Лондонската служба за спешна помощ съобщи, че над 70 пострадали при пожара са откарани в болници и че 20 от тях са в тежко състояние.

Една жена е загубила две от шестте си деца при бягството от горящата жилищна сграда, друга, за да спаси бебето си, го хвърлила от прозорец на десетия етаж, но за щастие то е било уловено и е в безопасност. И други обитатели на сградата са се опитали да хвърлят децата си, за да ги спасят, разказват очевидци, но техните твърдения не може да бъдат проверени, посочва Ройтерс. Някои от жителите се спускали по въжета от апартаментите си, други скачали от прозорците. Полицията не изключва възможността в сградата да има все още блокирани хора.

Според вестник "Дейли мейл", цитиран от ТАСС, причината за пожара в многоетажната жилищна сграда бил неизправен хладилник. Изданието се позовава на разказа на съседка на оцелял от пожара, че хладилникът му се взривил, преди пламъците да обхванат за нула време цялата сграда, обитавана от 120 семейства. В противопожарната служба на Лондон обаче заявили, че все още е много рано да се правят предположения за причините за пожара.

Говорител на Демократичната партия на юнионистите е съобщил за Франс прес, че преговорите за политическо споразумение с консерваторите на премиера Тереза Мей продължават и днес, но че заради пожара няма да да се обявява резултатът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
23-ма митнически служители са задържани при спецакция на ГКПП Кулата
23-ма митнически служители са задържани при спецакция на ГКПП "Кулата"
3 години затвор за укриване на 12 милиона фалшиви евро
3 години затвор за укриване на 12 милиона фалшиви евро