НОВИНИ

Мерки за сигурност в новогодишната нощ по света

Светът се готви да посрещне Нова година. Мерките за сигурност на много места са засилени поради опасения от терористични атаки. В Брюксел бяха отменени празненствата и зарята.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
08:45, 31.12.2015
Чете се за: 01:05 мин.
По света

"По-добре е да не поемаме рискове", обясни кметът на Брюксел Иван Мейор пред белгийската обществена телевизия, след като Координационен център за анализ на терористичната заплаха взе решение да отмени тържествата в центъра на града. Миналата година 100 хиляди души присъстваха на празненствата в центъра на Брюксел.

- Нямаше да дойда на празненствата тази вечер, но е жалко, че правят това заради няколко лунатици, да не използвам друга дума, - не крие разочарованието си Анатоле Боедт, жител на Брюксел.

Туристите в белгийската столица бяха изненадани и разочаровани.

- Не знаех, че фоейрверките са отменени, но сега като разбрах се натъжих. Щеше да е учедсно, ако все пак има заря за нова година, - казва американката Емили Ричардсън.

През последните дни белгийските власти арестуваха двама души, западозрени в терористичен заговор в навечерието на Нова година. Очаква се днес двамата да се явят пред съда. Очаква се трети заподозрян, който вчера беше задържан в брюкселската община Моленбек във връзка с разследването на атентатите в Париж, също да бъде изправен пред съдия, който да реши дали да го остави в ареста. Белгия е под тревога от трероистични атаки след нападенията във Франция на 13 ноември, когато загинаха 130 души. Двама от самоубийствените атентатори са живяли в Белгия.

;

Засилени са мерките за сигурност и в много градове в Европа и Съединените щати.

В Париж също са отменени новогодишните фоейрверки, но хората по традиция ще се съберат на Шанз Елизе. В Съединените щати има сведения за планирани атаки в три града Ню Йорк, Лос Анджелис и Вашингтон. Властите на Ню Йорк заявиха, че в района на Таймс скуеър, където в новогодишната нощ се събират милиони души, ще дежурят 6000 полицаи, повече от когато и да било досега. В Лондон празничната заря не е отменена, но около 3 хиляди полицаи ще патрулират ключови места от британската столица, асилена е охраната на транспортните възли и особено на метрото. Тревогата от терроистична заплаха е вдигната до второто най-високо ниво.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мерките за сигурност в новогодишната нощ в София
Мерките за сигурност в новогодишната нощ в София
Транспортът в празничната нощ
Транспортът в празничната нощ