НОВИНИ

Цветан Цветанов оглави Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред

Цветанов заема мястото на подалия в края на миналата година оставка Атанас Атанасов от ДСБ, част от ПГ на Реформаторския блок. В гласуването участваха 155 народни представители, от които 145 бяха "за", 7 - "против" и трима се въздържаха.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:38, 19.02.2016
Чете се за: 01:22 мин.
У нас
цветан цветанов оглави комисията вътрешна сигурност обществен ред

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов беше избран за председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание. Цветанов заема мястото на подалия в края на миналата година оставка Атанас Атанасов от ДСБ, част от ПГ на Реформаторския блок. В гласуването участваха 155 народни представители, от които 145 бяха "за", 7 - "против" и трима се въздържаха. Голяма част от гласувалите от "БСП лява България" депутати бяха "за".

За председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения парламентът избра Настимир Ананиев от РБ. Той зае мястото на подалия оставка Гроздан Караджов от РБ. В гласуването на това решение участваха 133 депутати, от които 98 бяха "за", 11 - "против", а 24 се въздържаха.

В рамките на дебатите предишният председател на вътрешната комисия Атанас Атанасов заяви, че няма да участва в избора, не защото не иска да подкрепи Цветанов, а заради партийната дисциплина в ДСБ. Според Атанасов Цветанов трябва да бъде подкрепен, заради качествата си - бил е част от системата на МВР, бил е и министър. По-важният аргумент за избора му е, че отговорността за това, което се случва или не се случва в сектора за сигурност, трябва да е определена точно и да е на ГЕРБ, заяви депутатът.

Секторът се ръководи ръчно от министър-председателя, което не е противоконституционно, каза Атанасов. Но според него единственото, което се е случило в сектора от началото на това управление, са няколко персонални промени. Всички назначения на възлови позиции, които бяха направени по времето на правителството на Пламен Орешарски, останаха на позициите си, отбеляза той. По думите на Атанасов ДАТО работи в частен интерес, една част от ДАНС работи за държавата, друга - в частен интерес, а в МВР на редица позиции има хора, които не работят за държавата, а за "сарайско-библиотекарската групировка".

Председателят на ДСБ Радан Кънев уточни, че партийната дисциплина повелява на депутатите от партията да гласуват против в името на стабилността на държавата. Много зле е за стабилността на държавата да се продуцира на най-високо ниво конфликтът между парламентарната група на ГЕРБ и вътрешния министър, заяви Кънев. По думите му това ще доведе до лоши резултати за сигурността. Нечленуващия в парламентарна група Велизар Енчев заяви, че е против номинацията на Цветанов, защото той е "главен партиен кадровик", а комисията трябва да се ръководи от обективен и безпристрастен човек.

Димитър Делчев от РБ отбеляза, че вече два месеца двете комисии нямат ръководство. Необходимо е да изберем ръководство, най-малко защото предложенията са добри и се предлага бивш вътрешен министър - човек, който може да се справи със сигурността и вътрешния ред, допълни той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интерпол издирва Брендо по искане на Румъния
Интерпол издирва Брендо по искане на Румъния
Ето защо Поли Генова
Ето защо Поли Генова