НОВИНИ

Тунис отново е сцена на масови протести

Тунис - страната, от която започна серията от революции в арабския свят през 2011 година, отново е сцена на масови протести. И причините за тях са отново социални и икономически.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
16:05, 10.01.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:42 мин.
По света

"Какво чакаме още!" и "Ще ни умори или гладът, или полицията", гласяха лозунгите на една от малкото мирни протестни демонстрации в столицата Тунис. Напрежението там расте с всеки изминал ден на новата година заради драстичните мерки за затягане на коланите, въведени под натиска на международните кредитори с цел намаляване на бюджетния дефицит.

Аиша: 7 години минаха от 2011 г., а те продължават да не правят нищо за нас. Протестите ще са по-големи от всякога. Бедните, като мен, не могат повече да понасят това.

Коалиционното правителство на премиера Юсеф Шахед - девето поред за 7 години след свалянето от власт на диктатора Бен Али, иска да намали от 15 на 12 и половина процента от БВП разходите за заплати. От 1 януари то увеличи драстично данъците и осигуровките, и цените на горивата и на телекомуникационните услуги.

Бурното недоволство беше предизвикано и от смъртта на демонстрант в град Тебурба. В множество селища в Тунис бяха атакувани полицейски управления, 49 полицаи са ранени, толкова са опожарените полицейски коли. Арестувани са над 200 души.

Сами бен Гази: Насилието и вандализмът са неприемливи. Но те са логичен резултат от глада и неспиращо обедняване на тунизийския народ.

Опозицията и синдикатите заплашват протестите да не секнат, докато правителството не оттегли рестриктивния бюджет. А премиерът Шахед се кълне, че 2018 г. ще е последната трудна година за тунизийците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Сити с трудна победа над Бристол
Манчестър Сити с трудна победа над Бристол
26 загинали на пътя за една година в Благоевградска област
26 загинали на пътя за една година в Благоевградска област