НОВИНИ

Турският президент не е добре дошъл в Австрия за кампанията си

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не е добре дошъл в Австрия за кампанията си за референдум през април, който цели да подсили правомощията му, заяви австрийският външен министър Себастиан Курц.

bnt avatar logo
от БТА
11:43, 27.02.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света
турският президент добре дошъл австрия кампанията
"Турският президент може да идва в Европа и Австрия на официални двустранни посещения, но не и за да изнася турската предизборна кампания в Австрия", написа Курц във Фейсбук.

Той уточни, че евентуален митинг на турския държавен глава в Австрия ще засили разделението и напрежението в турската общност на страната. В Австрия живеят около 360 000 души от турски произход, в това число 117 000 турски граждани.

В средата на февруари турският премиер Бинали Йълдъръм обяви, че Ердоган възнамерява да посети Европа в рамките на кампанията си за референдума, без обаче да уточни кои страни.

Идването му в Австрия през лятото на 2014 г. по време на президентската му кампания "породи напрежение между привържениците на Партията на справедливостта и развитието (партията на Ердоган) и турците от кюрдски произход", подчертава австрийското дипломатическо ведомство.

Отношенията между Анкара и Виена се обтегнаха след репресиите, последвали опита за пуч срещу Ердоган през юли.

Австрия настоява да се замразят преговорите за присъединяване на Турция към ЕС. През декември Виена блокира отварянето на нови преговорни глави с Анкара.

На 16 април турците ще гласуват на референдум за промяна на конституцията, с която президентът ще поеме цялата изпълнителна власт.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Палеж във френския институт в Атина
Палеж във френския институт в Атина
Над 205 кг нарязан тютюн без бандерол иззеха полицаи от Видин
Над 205 кг нарязан тютюн без бандерол иззеха полицаи от Видин