Учени дешифрират ДНК на едни от най-старите мумии в света

Генетици от Националния музей по естествена история на Чили дешифрираха ДНК и сканираха няколко от най-древните мумии на Земята, изработени от индианците чинчоро.

от БНТ
12:48, 27.12.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света
учени дешифрират днк едни старите мумии света

“В първата мумия, която изучихме, нямаше кости. Тя явно е отливка, кукла, изобразяваща човека, който по неизвестни за нас причини не е превърнат в мумия. Изучавайки това тяло, ние искахме да разберем, какви са били и как са живели индианците чинчоро, с какво са се хранели и дали са роднини на съвременните чилийци“, заяви Вероника Силва от Националния музей по естествена история на Чили.

Културата чинчоро е възникнала преди около 10 000 години на територията на съвременни Перу и Чили. Те са живели в малки селища, хранели са се с морски дарове и са водили прост начин на живот. Чинчоро са едно от първите племена в Латинска Америка, които са усвоили техниката за мумификация. Днес учените смятат, че индийците са се научили да правят мумии благодарение на климатичните промени, които са превърнали пустинята Атакама в по-благоприятно място за живот преди около 7 000 години. Тогава се появява и самата традиция на мумифициране.

При изработването на мумии от покойника са изваждани всички вътрешни органи и мозъка, сваляла се е кожата, след това тялото му се е намазвало с глина и се е прикрепяла свалената по-рано кожа. Все още не е съвсем ясно, защо индианците са превръщали своите починали в мумии – в тяхното общество не са съществували погребални обреди и култ към живота след смъртта.

Силва и нейните колеги са решили да разкрият поне част от тези тайни, изучавайки как са устроени мумиите и как са изглеждали хората, чиито останки са дошли до наши дни. Те са анализирали структурата на тяхната ДНК и са направили снимки на техните черепи и кости с помощта на компютърен томограф.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мъж е прострелян по време на лов в кърджалийско
Мъж е прострелян по време на лов в кърджалийско
Изложба предлага да влезем в творчеството на Владимир Димитров-Майстора
Изложба предлага да "влезем" в творчеството на Владимир Димитров-Майстора