НОВИНИ

Унгарският премиер високо оцени България по отношение на бежанската криза

Кризата с мигрантите и сигурността в Европа бяха основните теми от срещата в София между премиера Бойко Борисов и унгарския му колега Виктор Орбан. Борисов отново призова незабавно да се затворят външните граници на Евросъюза, докато бъдат устроени вече приетите мигранти. Оценката на Орбан е, че България се справя изключително успешно с мигрантския поток и с контрабандата. Според него страната ни трябва да бъде приета в Шенген, но изрази съмнение дали си заслужава членство в институция, която по думите му умира.

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:44, 29.01.2016
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Унгарският премиер показа, че високо цени това, което България прави по отношение на бежанската криза.Смята, че в сравнение с другите държави страната ни се справя най-добре с този проблем, независимо че не е част от Шенгенското пространство. Приема за несправедливо това, че Брюксел не оценява постигнатото.

Виктор Орбан - министър-председател на Унгария - Каквото е поела като ангажимент, страната ви го спазва.Ако Европа иска да бъде коректна, тогава трябва да предложи членство на България в Шенген. Друг е въпросът дали е приемливо едно такова членство в институция, която умира.

Според Орбан, ако досега проблемът с бежанците се е смятал за икономически и културен въпрос, той вече е станал въпрос на сигурността. Заяви, че терористичната заплаха се увеличава,а общественият ред се влошава.

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария: Хубаво е да водим дискусии за принципите, но сега трябва да защитим хората срещу терористичната заплаха и престъпността. Европейците са застрашени, особено жените и по-слабите. Това не е приемливо. Тук, в България, не знам каква е културата, но в Унгария от тригодишни ни учат, че ако някой прави нещо лошо на някое момиче, момичето трябва да бъде защитено. И това е задължение на всяко правителство. Затова миграционният въпрос е въпрос на обществена сигурност.

Нужна е обща европейска позиция по въпроса с мигрантите, напомни Бойко Борисов. Каза, че всяка страна пазейки своите граждани, трябва да мисли и за европейската солидарност. Според него не трябва да се допуска да има държави с огромен брой бежанци.

Бойко Борисов, министър-председател: Поне една крачка можем да направим напред - незабавно да се затворят външните граници на ЕС до момента, до който всички тези милион ли са, два ли са, не знам дали някой може да ги преброи, бъдат устроени.

Много по-честно и за самите мигранти ще бъде, когато има ясни правила и ред за влизане в Европа, заключи Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател: Не може напливът да продължава, да има коридори през Гърция, Македония, Сърбия или от север в Европа, и когато отидат там, да ги взимат вече с похарчени пари и да ги връщат обратно.

Орбан покани Борисов на съвещание на Вишеградската четворка в Прага през февруари, за да обсъдят идеите за справяне с мигрантската криза. Унгарският премиер е впечатлен и от мерките в България срещу контрабандата.

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария: Виждаме какво предприемате срещу контрабандата, вие сте рекордьори в Европа, може би и в света. Нито един бюджет не е събрал толкова от мерки срещу контрабандата. И ние се опитваме, но вие сте пред нас.

Унгарският премиер е у нас от вчера следобед. Във Фейсбук премиерът Борисов се похвали, че преди официалната вечеря е получил от Орбан оригинална, автентична сабя от 1837 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историците: Има подводни камъни в новите учебни планове
Историците: Има подводни камъни в новите учебни планове
Германия затяга мерките срещу бежанците
Германия затяга мерките срещу бежанците