НОВИНИ

Виктор Орбан призова за "хладен разум" преди изборите

Унгарският премиер Виктор Орбан призова за "хладен разум", след като вестник, близък до неговата партия, го призова да изостави съюзниците си в Европейския парламент след напрежението заради кампанията с плакати срещу ЕС.

bnt avatar logo
от БГНЕС/Йовка Димитрова
16:36, 07.03.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света
виктор орбан призова хладен разум изборите
Виктор Орбан, премиер на Унгария: С приближаването на изборите за Европейски парламент растящото нетърпение и вълнение са разбираеми, но сега е необходимо спокойствие и хладен разум.

Неговите коментари пред унгарската новинарска агенция MTI дойдоха, след като „Магяр Немце“, всекидневник, широко възприеман като близък до управляващата партия "Фидес" на Орбан, призова към напускане на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) и за създаване на по-радикален съюз в Европейския парламент.

"Дойде моментът да се сформира нов съюз. Но нов съюз може да се сформира, само ако разбием стария", гласеше вчера редакционната статия в ежедневника, в която взаимодействието с ЕНП беше осъдено като "унизително".

След месеци на нарастващо напрежение между Брюксел и Будапеща, Манфред Вебер, водещият кандидат на ЕНП за поста на председателя на Европейската комисия на майските избори, определи условия, които "Фидес" трябва да изпълни, за да остане член на ЕНП.

Те са свързани с приключване на "кампания на фалшивите новини“, насочена срещу председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и милиардера Джордж Сорос, да се извини и да реши споровете с Централно-европейския университет.

По искане на сестрински партии ЕНП ще разгледа оставането на "Фидес" в семейството на заседание на ръководството си в Брюксел на 20 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бебетата на Оле направиха невъзможното в Париж
Бебетата на Оле направиха невъзможното в Париж
Проверяват за търговия със защитени цветя в Благоевград
Проверяват за търговия със защитени цветя в Благоевград