НОВИНИ

Властите в Черна гора поискаха международна помощ за борба с горските пожари

Черна гора поиска международна помощ за борба с пожарите, обхванали полуостров Лущица, на юг от Которския залив, съобщи Франс прес."Ситуацията в Лущица е критична. Министерството на вътрешните работи поиска да се активира Европейския механизъм за гражданска защита", за да бъде угасен пожарът, се казва в изявление на правителството.

bnt avatar logo
от БТА
22:02, 17.07.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света
властите черна гора поискаха международна помощ борба горските пожари

"Службите за борба с извънредните ситуации контролират ситуацията, но използването на авиация се оказа невъзможно заради силния вятър", заяви вътрешният министър на Черна гора Мевлудин Нуходжич, цитиран от ТАСС.

"Обърнахме се за помощ към Европейския съюз и сега искането ни за предоставяне на самолети от най-близките летища от региона се разглежда в Брюксел", добави министърът пред черногорското радио и телевизия.

Кметовете на крайбрежните градове Тиват, Котор и Херцег Нови, които може да бъдат застрашени от пламъците, от своя страна призоваха правителството да поиска от съседни страни като Босна, Сърбия и Хърватия да изпратят авиация. В борбата с огнената стихия от неделя участват пожарникари, армията и доброволци, както и полицейски самолети. Горските пожари бушуват в крайбрежните райони на Черна гора вече повече от седмица. Причината са горещините, обхванали Балканите и силния северен вятър, който подпомага разпространението на пламъците в короните на дърветата и пречи да се използва авиация.

Поради големия брой пожари службата за борба с извънредните ситуации не успяват да реагират на новите заплахи. Един от най-големите пожари беше регистриран в района на град Сутоморе, разположен на 30 км от столицата. Намиращата се на север Хърватия е изпратила самолети, за да постави под контрол пламъците край град Сплит, предаде АФП, позовавайки се на местни медии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар бушува и в Ница
Пожар бушува и в Ница
Принц Уилям и Кейт пристигнаха на посещение в Полша (СНИМКИ)
Принц Уилям и Кейт пристигнаха на посещение в Полша (СНИМКИ)