НОВИНИ

Второ наградено дете от кампанията на БНТ „Прозорец към родината“

12- годишният Преслав Гавраилов от Варна е сред победителите в конкурса за есе „Аз съм българче“. Момчето е един от 500-те участници в кампанията „Прозорец към родината". За доброто си представяне талантливото момче получи от екипа на БНТ награда ховърборд.

bnt avatar logo
от Таня Матева
08:47, 11.03.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Срещаме се с Преслав и неговото семейство в Пловдив,откъдето те минават на път от Родопите за родната Варна. Всички обичат планината. Затова не е изненада,че тя присъства и в есето на момчето.

Хрус,хрус,хрус - това е звукът на обувките ми докато изкачваме върха. С майка ми, баща ми и брат ми сме решили да изкачим връх „Козя стена“. Всички мълчим, за да не изразходваме силите си.

Така започва есето на Преслав.

;
Преслав Гавраилов: По време на качването се случват много неща, но само вътре в моята глава и са в моя свят и накрая решавам да ги споделя с баща ми, който вчера съм подслушал, че казва, че в чужбина е по- добре. Мислех за всички неща, които има в България и колко ще е различно в чужбина. Това, че моите корени са тук в България и там ще е много по- различно и ще се чувствам отделен от корените си, както пише в текста дървото е здраво, щом е с корените си.

А за да е по- близко до корените, семейството често посещава различни кътчета от страната.

Милена Гавраилова, майка на Преслав: Ние сме семейство, което доста пътува, дори планираме през лятото да посетим седемте рилски езера, за да видят красотата на нашата мъничка държава.
Боян Гавраилов, баща на Преслав: Щом сме тук и сме решили да се развиваме в нашата страна, те би трябвало да го наследят. Преди няколко години бяхме на Рилския манастир, сега останаха езерата.
Борис, брат на Преслав: Обичам да ходя по планината, защото там е красиво.

Сега Преслав иска да изкачи връх Ботев. Има и други цели.

Преслав Гавраилов: Мечтая да стана журналист и може би да издам някоя книга.

Момчето направи стъпка към мечтата си като се запозна с част от екипа на БНТ-Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цените на имотите в цялата страна бележат плавен ръст от 6% до 8%
Цените на имотите в цялата страна бележат плавен ръст от 6% до 8%
Русенският университет ще бъде домакин на Startup Europe Week
Русенският университет ще бъде домакин на Startup Europe Week