НОВИНИ

Русенският университет ще бъде домакин на Startup Europe Week

Факултет „Бизнес и мениджмънт" на Русенският университет и сдружение „Startup Factory" се включиха в пан-европейската инициатива Startup Europe Week, чиято цел е да се подобри и развива предприемаческата екосистема в градовете. Бяха поканени младежи с идеи да се срещнат с други хора, вече направили първи стъпки и даже вече развили успешен бизнес.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Даниела Василева
08:45, 11.03.2018
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

В Русенския университет преди 9 години е създаден Център за предприемачество, в който студентите могат да получат подкрепа при реализирането на идеите си от преподаватели и предприемачи. Такава е целта и на инициатива Startup Europe Week

гл. ас. Свилен Кунев - факултет „Бизнес и мениджмънт“: В програма ще представим някои действащи наши международни договори за подкрепа на наши студенти, когато заедно с други студенти от други държави от ЕС работят по казуси, по които намират решения. Някои от копирните центрова около университета са стартъп идеи на наши студенти. Имаме вече финансирани идеи в сферата на земеделието, селското стопанство.

Освен с тази инициатива, от сдружение „Startup Factory" ще подкрепят младите мислещи хора и с програмата „Стартъп basics", която започва следващата седмица.

Емилиян Енев - Сдружение „Startup Factory“: Тя е насочена към млади хора, които са на много ранен етапна развитие на своите идеи и целта е успешни хора от бизнеса, хора, които са постигнали някакви резултати и имат свои продукти и успешен бизнес да ги консултират и като ментори да им помогнат да валидират своята идея и да предадат какви са основните методологии, стъпки, през които трябва да се мине, за да увеличат своите шансове и идентифицират своите първи клиенти, за да видят дали има бизнес потенциал в това, което имат намерение да правят.

Предварително ще бъде направен подбор на хората, които ще бъдат консултирани. Те ще трябва да отговорят на няколко въпроса, свързани с тяхната бизнеси идея:

Емилиян Енев - Сдружение „Startup Factory“: Как ще достигнат до първите си клиенти, какъв проблем решават, дали наистина този проблем съществува

И когато вече оформят бизнес проекта си, от сдружение „Startup Factory“ ще им помогнат за реализацията:

Емилиян Енев - Сдружение „Startup Factory“: Да ги препоръчаме пред мрежа от бизнес ангели инвеститори, да ги свържем със стратегически партньори, да им помогнем при кандидатстване в програми тип инкубатори -акселератори.

От сдружение „Startup Factory" сами ще финансират програма си с помощта на бизнеса.

Емилиян Енев - Сдружение „Startup Factory“: Тук аз се обръщам към местните институции - към община , IТ компании, въобще неправителствения сектор в региона - ако искаме да работим в една по-добра предприемаческа екосистема и среда, от която вече да има синергия и ползи за всички участници, нека и те да се включат в подобни инициативи и да предложат ресурс, подкрепа, финансиране, за да може да това нещо да има по-силен ефект върху местната икономика.

От сдружение „Startup Factory" вярват, че колкото повече хора започнат свой бизнес, ще има толкова повече работа, а по този начин ще се подобри и предприемаческата екосистема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Второ наградено дете от кампанията на БНТ „Прозорец към родината“
Второ наградено дете от кампанията на БНТ „Прозорец към родината“
Проект за намаляване на отсъствията на учениците
Проект за намаляване на отсъствията на учениците