На прага на пролетта, голяма част от нас се замислят за излишните килограми, натрупани през зимните месеци. Освен спорт, много от нас добавят към „програмата“ си за махане на килограмите и хранителни режими. Как обаче да балансираме храната си и как да компенсираме изтощението на организма си след зимата? Съветите на специалистите по хранене - в следващия репортаж.
За да бъдем жизнени и за да намалим ефекта от пролетната умора, трябва да консумираме храни, богати на витамини и минерали, категорични са специалистите.
доц. Ралка Рангелова, Национален център по обществено здраве и анализи: В момента сезонните, това са ряпата, морковите, зелето, гулия. Като те са с оптимално съдържание на витамини, минерали и биоактивни вещества.
За да обогатим менюто си, към сезонните зеленчуци можем да добавим и оранжерийни въпреки че са с по-малко съдържание на витамини.
Освен екзотичните плодове, на пазарите в София в момента се предлагат основно ябълки, круши, дюли и цитруси.
собственик на сергия: Други изчакват да дойде сезонът примерно едни си купуват ягоди сега зимата, другите чакат да им дойде сезона лятото.
Анна Пашева: Основно ябълки, гледам много. Мандаринките също, въпреки че те повечето са вносни.;
Настъпването на пролетта обикновено съвпада със средата на Великденскиите пости. Те обаче не са подходящи за малките деца, бременните, болните и възрастните хора, обяснява доц. Рангелова.
доц. Ралка Рангелова, Национален център по обществено здраве и анализи: По време на пости трябва да наблегнем на различни плодове и зеленчуци, т.е. на разнообразието, колкото е възможно по-голямо.
Специалистите съветват след края на постите плавно да се върнем към нормалното си хранене и постепенно да включваме различните хранителни групи в менюто си. Не на последно място - трябва да внимаваме с пролетните диети, защото организмът ни има нужда от повече витамини и минерали, за да компенсира липсата им през зимата. А това става с разнообразното хранене, категоричните са диетолозите.