НОВИНИ

Започна извеждането на бежанци от Идомени

До момента са евакуирани около 2 000 души, в палатковото селище остават повече от 8 000. Всички те ще бъдат настанени в специализирани центрове в покрайнините на Солун. Очаква се до дни да бъде възстоновено и движението на товарните влакове по линията, която минава близо до Идомени. Операцията ще приключи до 10 дни.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:03, 24.05.2016
Чете се за: 01:12 мин.
По света
започна извеждането бежанци идомени

Гръцките власти започнаха извеждането на бежанци от импровизирания палатков лагер край Идомени, на границата с Македония. Операцията започна при засилено полицейско присъствие. Рано сутринта в лагера пристигнаха около 1 500 полицаи, но до намесата им не се стигна.

Желаещите да напуснат се качваха спокойно на автобусите. Става дума предимно за семейства с деца. Според данните на гръцките власти лагера вече са напуснали около 2 000 души. Те са откарвани на около 80 км от Идомени, в покрайнините на Солун. Там са изградени временни центрове за настаняване, с капацитет от около 6 000 души. Гръцките власти поясняват, че се работи по разширяване на базата. Надеждата, е че в тези места бежанците ще живеят по-добре, ще имат достъп до медицинска помощ и до всички организации, които се занимават с проблемите им. Това няма да улесни процедурата по получаване на убежище, но поне е гаранция за по-нормални условия за живот.

;

Това са същите тези хора, които от месеци живееха при ужасяващи условия, получаваха минимално количество храна, казват анализатори. Палатките им обикновено бяха мокри от проливните дъждове или нямаше къде да се скрият от палещите лъчи на слънцето. Това са и хората, които няколко пъти опитаха да атакуват границата с Македония, за да си осигурят път до мечтания живот на Запад, но срещнаха сериозния отпор на органите на реда. С напускането си те оставят и последната надежда да си осигурят добро бъдеще, според представите им.

;

До струпването на мигранти, предимно от Сирия, Ирак, Афганистан, в Идомени се стигна след като през март Македония затвори границите си и отказа да приема молби за предостяване на убежище. Малко преди това същото направиха Австрия, Словения, Сърбия и Хърватия. Това на практика затвори т.нар. Балкански маршрут и пътя на бежанците до Обетована Европа. В пика на кризата, само в Идомени е имало повече от 12 000 мигранти. Те са отказали да бъдат настанени във вътрешността на Гърция с идеята, че в някакъв момент границата ще бъде отворена и те ще могат да напуснат страната.

До намаляването на бежанския поток се стигна след подписаното през март споразумение за мигрантите между ЕС и Турция.

Очаква се операцията по разчистването на лагера край Идомени да приключи до 10 дни. Според статистическите данни, само на територията на Гърция има около 55 хиляди бежанци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премахват опасни сгради в Гоце Делчев
Премахват опасни сгради в Гоце Делчев
Икона-реликва на Светите братя Кирил и Методий начело на шествието в Плевен
Икона-реликва на Светите братя Кирил и Методий начело на шествието в Плевен