Започна официалното посещение на китайския премиер у нас

Официални срещи на председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян в София. Той е тук за 7-та Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Тази година домакин e България. Основната цел на форума „16+1“ е да задълбочи търговските връзки и икономическото сътрудничество.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:11, 06.07.2018
Чете се за: 01:28 мин.
По света

Официалната церемония по посрещането на Ли Къцян се проведе пред паметника на Незнайния войн. След това двамата премиери - Бойко Борисов и Ли Къцян, проведоха среща на четири очи в Министерския съвет.

На срещата на върха „16+1“ се очаква да бъдат обсъдени теми, свързани с инфраструктурата, енергетиката, технологиите, туризма и културата. Освен официалните разговори, предстои и бизнес форум, на който ще присъстват над 1000 бизнесмени от всички участващи държави, като повечето от тях са в състава на китайската делегация.

;
Ли Къцян, председател на Държавния съвет на Китай: Много се радвам да посетя вашата страна по покана на министър- председателя г-н Борисов.Това е моето първо посещение тук след учредяването на новото китайско правителство и това е първата спирка в моя европейски маршрут. Имах възможността да видя златни предмети от преди 7 хил. години. Вчера ми дадоха и подарък -знаме от съпругата на Боян Петров, който изчезна в Хималаите. Ние се гордеем с неговия кураж.С г-н Борисов проведохме разговори на четири очи и с постигнахме единодушно съгласие по важни въпроси.
;
Бойко Борисов, министър-председател: Имаме редкия шанс - прагматично, спазвайки европейските правила, на базата на тази добронамереност, която имаме - да развием икономически, промишлени и финансови бизнес отношения. В сферата на туризма, икономиката, културното наследство, образованието и познаването - имаме център „Конфуций“ в София.
;

На пресконференцията след срещата на четири очи премиерът Борисов подчерта, че целта на формата 16+1 не е да внесе разделяне в Европа, а да подпомогне на икономически изоставащата Югоизточна Европа.

Бойко Борисов, министър-председател: Интересът е голям, защото проектите, които предлагаме ние, са в интерес на целите Балкани и на държавите от Източна Европа. Символично, премиерът Ли отива в Берлин. Важното послание е, че форматът 16+1 не разделя Европа. Посланието е срещите от 16+1 да подпомогнат инвестиционния, промишления, търговския, културния обмен и взаимен интерес между държавите. Той не е насочен срещу останалите държави. Напротив - там, където кохезионните политики не могат да смогнат, да - можем да направим на базата на взаимноизгодни двустранни, тристранни, четиристранни договори и да работим по тези теми. Това не е геополитически съюз. Това не противопоставя никого с никого в Европа. Това е съюз със срещи, които единствено целят да вдигнат брутния вътрешен продукт и доходите на хората. Така че искам ясно да звучи това послание от София към всички мои колеги в Европа. И колегата Ли е говорил с Юнкер. Целим не разделяне на ЕС - изрично го подчертавам, защото и това четох. Обратното - колкото може повече по-изостаналата Югоизточна Европа и Балкани да наваксат изоставането и да достигнат до доходите, които всички ние желаем да имаме. Това е целта на тези двустранни и многостранни срещи.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Съдиите по вписванията у нас настояват да се създаде имотен регистър
Съдиите по вписванията у нас настояват да се създаде имотен регистър
Омбудсманът ще подкрепи и трите закона, които искат хората с увреждания
Омбудсманът ще подкрепи и трите закона, които искат хората с увреждания