НОВИНИ

Започна Светият и Велик събор на православната църква

"Ден на единството" обяви в словото си по време на архиерейска света литургия Вселенският патриарх Вартоломей, който за празника Петдесетница, рожден ден на Църквата, служи заедно с главите на още девет автокефални православни църкви. В Ираклион на остров Крит беше открит Светият и Велик събор на православната църква в отсъствието на патриарсите на 4 църкви.

започна светият велик събор православната църква
bnt avatar logo
от БНТ
18:55, 19.06.2016
Чете се за: 00:23 мин.
По света

В словото си Вартоломей заяви - "Днес ние все още сме Една Църква, макар че идваме от различни национални и културни пътища".

Всяка православна Църква има своето богатство и значение, продължи Вартоломей. Участие с различни мотиви отказаха Българската, Руската, Грузинската и Антиохийската църкви.

Още в петък Вселенският патриарх призова четиримата патриарси да се присъединят на Петдесетница или в следващата Неделя, когато отбелязваме Вси ссветии, за да се даде по такъв начин израз на литургичното единство на светото православие.

Това е първият събор на ортодоксалните църковни водачи от 787 година насам. Сред темите за обсъждане са важността на поста и мисията на православната църква в съвременния свят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Незаконно сметище в квартал „Младост“ във Варна
Незаконно сметище в квартал „Младост“ във Варна
​Процедурата за концесия на летище София е спряна
​Процедурата за концесия на летище "София" е спряна