НОВИНИ

Заради несъгласие на САЩ: Израел няма да продаде F-16 на Хърватия

Израел официално информира Хърватия, че няма да може да достави 12 използвани F-16, които Загреб реши да закупи миналата година. Причината е, че сделката за половин милиард долара не получи одобрение от страната-производител - САЩ.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:02, 11.01.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Израелските F-16, избрани от Хърватия, са преоборудвани с израелска технология, което лишава американски компании от възможността да модернизират и обслужват самолетите. Вашингтон настояваше Израел да премахне добавения радар и друга електроника, но Хърватия заяви, че без тях сделка няма да има.

Развръзката съобщи в Загреб официална израелска делегация. Плащания още не са направени и Хърватия не търпи загуби, посочи хърватският премиер Андрей Пленкович.

Уди Адам - министерство на отбраната на Израел: За жалост не можахме да осъществим сделката заради неочаквани проблеми извън контрола на нашите страни.
;

Израелският премиер Нетаняху безуспешно се опита да получи американско одобрение за сделката на среща с държавния секретар Майк Помпео. Преди това Нетаняху получи отказ и от вече бившия шеф на Пентагона Джеймс Матис.

Хърватия обяви, че ще продължи модернизиране на Военно-въздушните си сили. Засега не е ясно дали ще обяви нов конкурс или ще се обърне към някой от участниците в предишния.

;

Израел спечели контракта с оферта за 12 преоборудвани F-16 на около 30 години за половин милиард долара. Конкурентни оферти имаше от Гърция, Южна Корея, Швеция и Съединените щати.

Най-сериозната беше за нови Грипени на „Сааб“, но на значително по-висока цена.

Хърватия е в НАТО от 2009 г., а в Евросъюза - от 2013 г.

Сега страната разполага с три действащи Миг-21 на 60 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима пострадаха при пожар в училище в Кърджали
Петима пострадаха при пожар в училище в Кърджали
Голям интерес към публичното обсъждане на бюджета на София
Голям интерес към публичното обсъждане на бюджета на София