НОВИНИ

НАП затваря временно три магазина в Бургас заради бележки на китайски

Националната агенция за приходите ще затвори за 15 дни три големи магазина в Бургас, които продават предимно китайски стоки. При проверка на принципа на тайния клиент вместо касов бон данъчните инспектори получили бележки на китайски език.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
19:34, 11.01.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Инспекциите били извършени едновременно и в трите магазина. В единия продавачите се опитаха да обяснят, че са изрядни, и разпечатаха бележка от принтера, а след настояване на данъчния инспектор и от касовия апарат.

Фискален бон на китайски и разлики в касовите наличности са основните нарушения, установени при проверките. На някои от екипите изобщо не е бил издаден фискален бон. Според данъчните твърденията на китайските търговци, че издават бележки, нямат нищо общо с реалността.

Христо Узунов - говорител на НАП-Бургас: Не се издават фискални бонове, а това, което понякога се издава на пазаруващите, е бележка, която е изпълнена с някакви йероглифи, най-вероятно китайски. Т.е. нещо, което в никакъв случай не може да се нарече фискален бон.

Данъчните казаха, че не са се натъквали досега на подобна ситуация. Според тях най-вероятно става дума за софтуер за наличните стоки в магазина, свързан с принтер, от който вместо задължителните фискални бонове се издават бележки на китайски. Магазините разполагат с касови апарати, но рядко ги използват, коментираха още инспекторите. На обектите ще бъдат извършени и допълнителни проверки, за да се установи действителния размер на дължимия, но невнесен данък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Полша задържаха бивш полски агент и служител на „Хуауей“ в обвинение в шпионаж
В Полша задържаха бивш полски агент и служител на „Хуауей“ в обвинение в шпионаж
Светослав Малинов: Гласуването на пакет Мобилност трябва да бъде отложено
Светослав Малинов: Гласуването на пакет "Мобилност" трябва да бъде отложено