НОВИНИ

Земетресението в Италия между сатирата и чудото

Девет дни след унищожителното земетресение в Италия, светът отново си спомни за трагедията - с карикатура на френското сатирично издание "Шарли Ебдо" и с историята на едно спасено куче. Карикатурата предизвика вълна от възмущение сред италианците. Докъде се простират границите на сатирата и за късмета на кучето.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:20, 03.09.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

С карикатура на затиснати хора под няколко слоя лазаня и с коментар: "В земетресението в Италия загинаха почти 300 души. Не е ясно дали преди труса земята е изкрещяла: Аллах е велик" - така френското сатирично издание "Шарли Ебдо" избра да пресъздаде трагедията в Италия.

"Може ли да има карикатура на загинали хора?", питат гневно в социалните медии италианците. Италиански политически партии също изразиха възмущението си от карикатурата. Нарекоха я безвкусна и оскърбителна.

"Никой не е против сатирата, но не бива да се твори сатира въз основа на нещастието на хората", заяви кметът на Аматриче - градчето, което беше заличено от труса. Там земетресението взе около 200 жертви. Оцелелите едва ли някога ще преодолеят болката от случилото се. Едно куче обаче накара много хора в Аматриче да се усмихнат и да плачат от радост.

Това е Ромео. Голдън Ретривър. Прекарал е 9 дни под отломките. Открили го случайно. Собственикът му помолил спасителите да го отведат до срутената къща, за да вземе някои предмети. Тогава от руините чули кучешкия лай.

Изглежда объркан, изплашен, но спасителите увериха, че Ромео е невредим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден наплив към Гърция
Рекорден наплив към Гърция
Година след смъртта на тригодишния Айлян
Година след смъртта на тригодишния Айлян