НОВИНИ

3000 са вече жертвите на опустошителните наводнения в Либия

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
15:59, 12.09.2023 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

10 хиляди души са в неизвестност след наводненията в Либия. По данни на властите броят на жертвите след проливните дъждове в североизточните райони на Либия е достигнал 3000.

По-горлямата част от крайбрежния град Дерна - дом на 100 хиляди души, е под вода, след като се скъсаха стените на два язовира и 4 моста бяха разрушени. Спасителните екипи са извадили стотици тела от развалините на града.

Хиляди жертви и изчезнали в Либия след наводненията, Турция изпрати спасителни екипи

Никой не е имал време да измери количеството валежи, които средиземноморската буря "Даниел" изля за броени часове в Североизточна Либия. Хората са били заети да се борят за живота си.

Особено след като две остарели язовирни стени, едната от които с височина 40 метра, рухват край стохилядния град Дерна.

Приливната вълна понася отломки и тиня, като ги стоварва върху къщи, коли и улици, преди да стигне до Средиземно море.

Денонощие по-късно броят на загиналите в Дерна надхвърля две хиляди, а доброволци и спасителни екипи продължават да издирват изчезнали хора в района на бедствието.

"Според наши независими източници броят на изчезналите вече достига 10 000 души", заяви Тамер Рамадан, Международна федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

По данни на Световната метеорологична организация цели квартали от град Дерна са изчезнали, а жителите им са били отнесени от водата.

Световната здравна организация определи ситуацията в Либия като "бедствие с епични размери". Силно засегнати от бурята са и крайбрежният град Джабал ал-Ахдар, както и Бенгази, където беше обявен комендантски час.

Страната, в която властта си оспорват международно признатото временно правителство в Триполи на запад и силите на генерал Халифа Хафтар на изток, едва ли ще може да преодолее със собствени сили последиците от природната стихия, заявиха от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тийнейджъри от Русе: Райският газ е хит сред по-малките ученици
Тийнейджъри от Русе: Райският газ е хит сред по-малките ученици
БК Монтана 2003 завърши наравно с Рапид Букурещ във втората си проверка в Румъния
БК Монтана 2003 завърши наравно с Рапид Букурещ във втората си проверка в Румъния