НОВИНИ

7,2 по Рихтер разтърси Перу

рихтер разтърси перу
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
18:30, 26.05.2022
Чете се за: 01:22 мин.
По света
Слушай новината

Силно земетресение с магнитуд 7,2 по Рихтер разтърси югоизточно Перу, съобщи Геоложката служба на САЩ. Местните власти добавиха, че няма загинали или ранени.

Земетресението е станало в 7:02 сутринта местно време (12:02 GMT), на дълбочина от 218 километра. Националният сеизмологичен център на Перу съобщи, че трусът е бил с магнитуд 6,9 и дълбочина от 240 километра. Епицентърът е на 20 километра североизточно от град Азангаро, близо до езерото Титикака на границата с Боливия.

Перуанските власти съобщиха, че земетресението е причинило ударна вълна, усетена в югозападните региони, граничещи с Чили.

За момента, като се има предвид нивото на интензивност на повърхността, не би трябвало да причинява повече щети от страх, каза пред радиостанцията RPP Ернандо Тавера, директор на Института по геофизика на Перу.

Перу се намира на Огнения пръстен и е засегнат всяка година от най-малко 400 труса. Огненият пръстен е област с висока вулканична и сеизмична активност в източната и западната части на Тихия океан, граничещи съответно със Северна и Южна Америка и с Източна Азия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кевин Спейси е обвинен в сексуално насилие срещу мъже
Кевин Спейси е обвинен в сексуално насилие срещу мъже
Свещеник от Банкя открил костите на част от незаконно погребаните хора
Свещеник от Банкя открил костите на част от незаконно погребаните хора