НОВИНИ

900 000 души останаха без работа в Испания заради коронавируса

900 000 души останаха без работа испания заради коронавируса
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:28, 02.04.2020
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Близо 900 000 души в Испания са загубили работата си, след разпореждането хората да останат по домовете си, за да се забави разпространението на новия коронавирус, съобщиха испанските власти.

Краткосрочната загуба на работни места е по-висока от тази през януари 2009 г., когато 350 000 души загубиха работата си вследствие на глобалната финансова криза, която засегна силно страната.

Броят на работниците, за които се плащат вноски във фонда за социално осигуряване, до края на март е намалял с 898 822, сочат официалните данни.

Загубата на работни места започна на 12 март, след като правителството обяви извънредно положение и помоли хората да работят дистанционно. Оттогава са предприети допълнителни мерки, които забраняван на работници и служители, освен от определени категории, да напускат домовете си до средата на април.

Най-силно засегнати са сферата на услугите, включително изключително важната за Испания туристическа индустрия.

Броят на официално регистрираните безработни в страната към края на март достигна 3,5 милиона души, което е най-високото ниво на безработица от 2017 г. насам.
Заразените с COVID-19 вече надвишават бройката от 100 000 души, въпреки че властите твърдят, че скоростта на заразяване е започнала да се забавя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Албанските депутати намалиха заплатите си наполовина за 3 месеца
Албанските депутати намалиха заплатите си наполовина за 3 месеца
Фон дер Лайен се извини на Италия и обеща помощ
Фон дер Лайен се извини на Италия и обеща помощ