НОВИНИ

Аферата в културата: Директорът на театъра в Пазарджик е подал сигнал още преди година

АДФИ е изпратила доклада от проверката на Плевенския театър на прокуратурата

Айше Сали
от Айше Сали
20:23, 09.10.2024
Чете се за: 05:37 мин.
У нас
Снимка: илюстративна
Слушай новината

Агенцията за държавна финансова инспекция е изпратила доклада от проверката на Плевенския театър на прокуратурата. Това съобщиха от агенцията за "По света и у нас". Заради разкрития на агенцията вече бяха повдигнати обвинения на директорите на театрите в Разград и Смолян. Разминаване между отчетените представления и предварително обявената програма е констатирано в Пазарджишкия театър при проверка на Министерството на културата преди година. Директорът Григор Антонов го обяснява с действията на обвинения по аферата с театралните кражби в Разград и Смолян Петко Писков. Премиерът Димитър Главчев и днес настоя за по-енергични действия от страна на Министерство на културата, с които да бъдат намерени виновните и да не страда целият сектор.

В Пазарджишкия театър има разминаване между отчетените спектакли и обявената програма през миналата година. Завишаването им води и по-голям брой на продадените билети. Съответно и до източване на държавната субсидия, защото за всеки лев от продаден билет Министерството на културата дава поне още 3 лева, като сумата може и да се увеличи спрямо вида на спектакъла.

Григор Антонов, директор на театъра в Пазарджик: "То е констатирано от мен. Направен е констативен протокол с колегите, които работят при мен. Когато дойде Вътрешният одит от Министерството на културата, устно ми бяха поискани програмите на театъра. Програмата на театъра е с ранг заповед - това са представленията, репетициите, турнетата. Тогава извикахме колегите, събрахме всички програми и казах на счетоводната фирма на Петко Писков да дойдат, за да сравним програма с отчети, защото те изготвят отчетите. По време на сравнението, това се случва на 4 октомври миналата година, изведнъж установяваме, че в отчета има представления, които аз ги нямам в програмата. Директно беше поискано от мен да подправя програми, които отговарят на неверен отчет, аз отказах и оттам нататък фирмата напусна театъра."

Григор Антонов е уведомил Минитерството на културата и компетентните органи.

Григор Антонов, директор на театъра в Пазарджик: "Големият въпрос е защо Министерството на културата е допуснало една година да работи тази фирма както с Родопския драматичен театър, така и с Разградския театър, след като е сигнализирано от мен?"

По думите му, това не е първият случай, в който ги информира за нередности, допуснати от счетоводител:

"Същото се случи с бившата ми счетоводителка, която след като установих 2022 г., когато тя ми поднесе щатно разписание със заплатите и установих една сума, която не отговаря на действителността и стои срещу нейното име и я извиках и попитах: какво точно се случва и тя мълчеше и нищо не каза. И ѝ казах да си напише писмено обяснение и да си сторнира заплатата. Тогава човекът ми хвърли един лист и излезе в болничен. Тогава Министерството на културата беше уведомено веднага от мен."

Не получихме отговор от Министерството на културата какви мерки са предприети след тези сигнали, но директорът на Пазарджишкия театър е бил наказан със забележка от бившия министър Кръстю Кръстев.

Днес служебният премиер Димитър Главчев настоя за по-ефективни действия:

"Очаквам и Министерството на културата с по-енергични, по-бързи действия да прекратим тази тема и да се знае кои са виновните, за да понесат своята отговорност, а не да се разпростира проклятието върху всички театри и въобще върху хората и творците от културата, които по никакъв начин не заслужават нещо подобно."

Диригентът и бивш директор на Разградския театър Левон Манукян вече е внесъл гаранцията от 50 хиляди лева, след като прокуратурата отказа да намали размера. От обвинените по аферата никой вече не е в ареста.

В тази къща в пазарджишкото село Ивайлово живее Петко Писков, който беше арестуван за източването на театрите в Разград и Смолян. Вчера той беше освободен под парична гаранция, но откакто е излязъл на свобода, никой от съседите му не го е виждал тук. През целия ден телефонът му също беше изключен.

По темата работиха: Айше Сали, Ирина Цонева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Местят конфискуваните коли на пияни и дрогирани шофьори в Долни Богров
Местят конфискуваните коли на пияни и дрогирани шофьори в Долни Богров