НОВИНИ

Акция "Бяло": Над 400 души са обвинени за притежание и разпространение на наркотици

акция бяло 400 души обвинени притежание разпространение наркотици
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:58, 09.12.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава акция "Бяло" срещу наркоразпространението в страната. Към момента са повдигнати обвинения на над 400 души за притежание и разпространение на наркотици. Това отчете говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Разкрити са над 10 нарколаборатории и оранжерии за марихуана.

Сред задържаните има и 14-годишно момче, заловено да продава дрога срещу 50 лв на свои съученици. Иззети са над 10 000 дози различни наркотици.

"Това са, вероятно, и над 10 000 дрогирани шофьори, които са потенциални убийци по пътищата. Това трябва да спре тук и сега, затова сме заедно с МВР. Защото институциите трябва да предприемат единни и конкретни мерки. Това беше и причината главният прокурор да разпореди на административните ръководители да активизират действията по образуваните досъдебни производства за притежание и разпространение на наркотични вещества", заяви Сийка Милева.

Образувани са 254 нови досъдебни производства за държане и разпространение на наркотици, претърсени са над 300 адреса като цифрите непрекъснато се увеличават и анализират, тъй като работата продължава и акцията не е приключила.

От прокуратурата и МВР коментираха, че резултатите от акцията срещу наркоразпространението у нас са надхвърлили очакванията им.

"Борбата с наркоразпространението е приоритет за МВР и това ще продължи да бъде така. Активните действия по разчистване на училищата и наркосборищата ще продължи да бъде наша задача и се вижда, че когато това се прави със съвместни усилия с прокуратурата, резултатите са добри. Надявам се, че това ще продължи и ще бъдем ефективни срещу този бич на обществото", посочи главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Директорът на ГД "Национална полиция" Атанас Илков коментира, че близо две трети от задържаните са били арестувани и преди.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тренто с Матей Казийски в състава си се класира за полуфиналите на Световното клубно първенство в Бетим (Бразилия)
Тренто с Матей Казийски в състава си се класира за полуфиналите на Световното клубно първенство в Бетим (Бразилия)
Пожар изпепели жилище в Пловдив
Пожар изпепели жилище в Пловдив