НОВИНИ

Атанас Илков: Залогът за провеждането на честни избори е много голям

Служебният вътрешен министър изведе приоритетите на МВР в процеса на подготовката и провеждането на предстоящия вот

Атанас Илков: Залогът за провеждането на честни избори е много голям
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
14:58, 30.08.2024
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният вътрешен министър изведе приоритетите на МВР в процеса на подготовката и провеждането на предстоящите избори на работна среща в Министерския съвет с областните управители.

„МВР натрупа много опит от провежданите през последните няколко години перманентни избори, но рутината не може да ни успокоява. Необходими са отговорност и сериозен подход към всеки детайл, свързан с организацията и провеждането на изборите“, подчерта служебният вътрешен министър Атанас Илков.

На работна среща с областните управители, която се проведе в гранитната зала на Министерския съвет, той изведе приоритетите на МВР в процеса на подготовката и провеждането на предстоящите избори.

„Първостепенна задача за нас е гарантирането на добър обществен ред преди, по време и след изборния процес – изключително важна дейност, която дава комфорт на всички, изпълняващи разписаните им по закон задачи. Друга основна наша задача е осигуряването както на охраната при транспортирането на изборните книжа, така и на изборните помещения, където ще се извършва гласуването – тежка организация с много предизвикателства и с ясната отговорност да осигурим максимално правото на всеки български гражданин свободно да упражни своя глас“, заяви министър Илков.

Сред набелязаните начални стъпки са провеждането на междуведомствени работни срещи с ЦИК, ДАНС и Прокуратурата на България, защото те са основополагащи за цялостната организация на процеса.

„На тези срещи извеждаме основните задачи по противодействие и недопускане на търговия с гласове и манипулиране на изборите чрез купен вот – тема, по която подхождаме с изключителна отговорност и с безкомпромисност и която неминуемо присъства в публичното пространство и ще продължи до приключването на изборите“, изтъкна вътрешният министър.

Същевременно предстоят съставянето на съответните организационни и транспортни планове, формирането на щабовете, с които ще се осъществява непрекъсната връзка.

„Залогът е много голям, затова от изключително значение е добрата комуникация и взаимодействие. Всяка наша неправилна стъпка ще бъде атакувана и ще води до изкривяването на мнението на политически субекти, че МС и в частност МВР, не са успели да се справят по организирането на честни и прозрачни избори“, коментира министър Илков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец срещу Лацио и Олимпик Лион в Лига Европа
Лудогорец срещу Лацио и Олимпик Лион в Лига Европа