НОВИНИ

Волейболистите обърнаха Чехия и ще играят за петото място на Световното до 21 години

българия обърна чехия играе петото световното първенство
Снимка: БФ Волейбол
bnt avatar logo
от БНТ
20:16, 02.10.2021
8118
Чете се за: 03:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Националният отбор на България ще играе за пето място на Световното първенство по волейбол за мъже под 21 години.

Тимът на Найден Найденов надигра Чехия с 3:1 (24:26, 25:22, 25:22, 25:23) в плейофен мач в италианския град Карбония. Така съставът ни успя да покаже възможностите си и ще се бори си за място максимално близо до най-добрите четири на шампионата.

Получи се много оспорван двубой с обрати и смяна на водачеството. Българските състезатели отбелязаха трудно начало, но след това се видя характер и воля за успеха. Събраха във важни моменти. Успешните смени на селекционера Найден Найденов и силният сервис бяха с основна роля за победата.

Първият гейм бе точка за точка до самия край - 24:24. В решителния момент нашите се огънаха. Сгрешен сервис даде точка преднина за чехите, а атака в аут доведе до гейм за Чехия, която се наложи с 26:24.

Втората част започна с рокада в центъра, като на полето се появи Цветослав Николовски, който замени Любчо Янковски. Волейболистите заиграха по-стабилно и намалиха грешките. Това доведе до леко предимство. В средата на гейма Найден Найденов потърси още една промяна. Като диагонал се появи Георги Татаров на мястото на Денис Карягин. След равенството 19:19, съставът ни се откъсна с три точки и поведе с 22:19. Моментът бе ключов, нашите запазиха предимството си и изравниха 1-1.

България показа изключителен характер и борбеност в третата част, която спечели след пълен обрат. Националите демонстрираха, че в труден момент могат да се вдигнат и да бъдат убедителни в решителните минути. Найден Найденов предприе поредна рокада, като диригентската палка бе поета от Стоил Палев. Така на полето заиграха четирима състезатели от националната селекция U19, която завоюва сребърните медали на световното в Иран. Чехия водеше с 21:17, но състезателите ни направиха пълен обрат. Ключов бе успешният сервис, а в герой се превърна Алекс Николов. Той застана на крайната линия и отбеляза дълга серия от начален удар, включително и 2 аса. Тимът ни поведе с 24:21. Това сломи съперника, а Самуил Вълчинов отбеляза победната 25-та точка и България поведе с 2:1 гейма.

Четвъртата част започна под диктовката на България, тимът ни се откъсна с три точки, а след сервис на Цветослав Николовски разликата стана 4 точки 14:10. Чехите не се отказаха и продължиха да търсят варианти за отпор. Нашите момчета устояха на всички опити на съперника за обрат, запазиха верния ритъм и затвориха гейма, а с това се поздравиха и с крайната победа.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Яник Синер ще защитава трофея си от Sofia Open срещу Монфис
Яник Синер ще защитава трофея си от Sofia Open срещу Монфис
Мартин Камбуров получи специален подарък от Локо (Пд) по случай рекорда
Мартин Камбуров получи специален подарък от Локо (Пд) по случай рекорда