НОВИНИ

България получава маски от ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:02, 08.05.2020
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
българия получава маски

През следващите дни в 17 държави членки, сред които и България и в Обединеното кралство ще бъдат доставени 1,5 милиона медицински маски за предпазване на здравните работници от коронавируса, съобщиха от Еврокомисията.

Тази доставка от ЕС е част от финансираната от Комисията покупка на 10 милиона маски посредством Инструмента за спешна подкрепа, целяща да се предостави пряка подкрепа на държавите членки, за да могат да смекчат непосредствените остри последици от пандемията и да прогнозират своите нужди във връзка с излизането и възстановяването от кризата.

Комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду заяви:

„Правим всичко възможно, за да помогнем на държавите членки да осигурят лични предпазни средства за здравните работници, които са на фронтовата линия в борбата с вируса. Те са истинските герои на нашето време. По този начин ЕС показва солидарност в отговор на нуждите на европейските здравни системи — 3 млрд. евро бяха мобилизирани от бюджета на ЕС за пряко подпомагане на усилията на национално равнище. Продължаваме да отстояваме ангажимента си: заедно ще спечелим тази битка.“

Маските ще бъдат доставени през следващите шест седмици на нуждаещите се държави членки и региони под формата на партиди от 1,5 милиона маски. Тези доставки са в допълнение към стотиците хиляди маски, които вече бяха осигурени от резерва за медицинско оборудване rescEU през последните седмици, и помощта, мобилизирана по линия на Механизма на ЕС за гражданска защита.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма нов случай на COVID-19 в Силистра
Няма нов случай на COVID-19 в Силистра
Гласувайте за вашата любима песен от Евровизия 2020!
Гласувайте за вашата любима песен от Евровизия 2020!