НОВИНИ

България с три индивидуални квоти за Световното по спортна гимнастика

българия заминава седмина състезатели европейското спортна гимнастика анталия
Снимка: БФ Спортна гимнастика
bnt avatar logo
от БНТ
08:35, 16.04.2023
Чете се за: 03:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Три индивидуални квоти спечелиха българските състезатели по спортна гимнастика за световното първенство, което ще се проведе от 30 септември до 8 октомври в Антверп, Белгия.

Визи за шампионата на планетата добиха Йордан Александров, Кевин Пенев и Палома Спридонова. Тримата си извоюваха правото да участват в шампионата на планетата след представянето си на европейското първенство в Анталия – Йордан Александров и Кевин Пенев заеха 46 и 47 в многобоя при мъжете, а Палома Спиридонав завърши на 46-а позиция при жените.

„Хубавата новина е, че ние вземаме 3 квоти за световно първенство - Палома Минчева Спиридонова, Йордан Александров и Кевин Пенев, Това е успех за нас, защото е изключително трудно да се вземе тази квота за световно първенство“, сподели специално за БНР президентът на БФ Гимнастика Красимир Дунев, който направи и равносметка за участието на българските състезатели на европейското първенство в Анталия.

„Амбициите и целта ни бяха съвсем други, но за съжаление не се получи това, което искахме. Имахме шансовете да попаднем и при мъжете, и при жените във финала на 24- те. Палома Минчева Спиридонова закъса два пъти на греда и за съжаление това не й позволи да попадне на финал. Втората грешка. второто падане на града беше и треньорска грешка. Треньорът й каза да повтори упражнението и тя отново падна и от там загуби почти 2 точки. Ако това не се беше случила, тя имаше наистина голям шанс да отиде на финал. Като цяло напрежението в мъжкия отбор беше огромно, защото очакванията бяха огромни – целта беше да се класират в топ 13 в отборното . Преди 2 години на европейското, също го имахме този шанс, но го пропуснахме. Сега бяхме много добре
подготвени и очаквахме да попаднем сред първите 13. За съжаление жребия, който беше изтеглен ни отреди да започнем на най -рисковия и труден уред - кон с гривни. Момчетата бяха доста притеснени и там направихме три фала, което веднага настроението падна и беше трудно се продължи и да очакваме да се класираме“, допълни олимпийският вицешампион на висилка от Игрите в Атланта през 1996 година.

Следващото състезание за националите ни ще е световната купа във Варна от 25 до 28 май.

„Палома Спиридонова, Никол Стоименова, Кевин Пенев, както и всички останали национали ще участват в тази надпреварата, защото им трябват стартове преди световното първенство. Седмица след турнира във Варна е световната купа в Осиек (Хърватия), където също ще участват“, завърши Красимир Дунев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес ще бъде отслужено празнично богослужение за Второ възкресение
Днес ще бъде отслужено празнично богослужение за Второ възкресение
Мартин Минчев влезе като резерва за Спарта в дербито на Прага с шест гола
Мартин Минчев влезе като резерва за Спарта в дербито на Прага с шест гола