НОВИНИ

Бившата резиденция на Тодор Живков в Банкя тъне в разруха (ГАЛЕРИЯ)

бившата резиденция тодор живков банкя тъне разруха
bnt avatar logo
от БНТ
19:24, 12.11.2020
14358
Чете се за: 02:22 мин.
Галерия

Ето как изглежда някогашната модернистична сграда, приютявала множество държавни лидери и дом на Тодор Живков до края на 1989 г. Разграбена от крадци и превзета от тийнейджъри и клошари, резиденцията на Живков в Банкя бавно се руши.

Снимки: Васил Тренев

Строителството на сградата започва през 1973 г. Архитект е Павел Николов.
Първоначално постройката е трябвало да бъде санаториум за заслужили дейци, но Тодор Живков харесва мястото и го прави своя резиденция.

След смъртта на дъщеря си Людмила, Живков все по-често прекарва дните си в резиденция "Банкя“, под грижите на личната си медицинска сестра и асистентка Ани Младенова.

След 10 ноември 1989 г. Тодор Живков e изхвърлен от резиденция "Банкя“. През 1990 г. тя е предадена на Българската асоциация за туризъм и отдих, а после и на Столичния народен съвет. Година по-късно Столичен общински съвет основава дружество "Софийски голф и кънтри клуб" заедно с фондация "Масако Оя".

През 1992 г. въпреки намесата на МС, под ръководството на Филип Димитров, общинският съвет на София дава 51% от имота на новоучреденото дружество ООД "Софийски голф и кънтри клуб“.

В следващите осем години японската милиардерка Масако Оя се настанява в резиденцията, като слага логото на дружеството над парадния вход. Резиденцията работи като хотел

През 1997 г. правителството на Иван Костов връща резиденцията на държавата. Тя продължава да функционира като хотел до 2009 г., когато с решение на правителството от 13.02.2009 управлението на резиденция "Банкя“ се прехвърля на ДАНС, които да го използват за тренировъчен център.

ДАНС ползва имота по-малко от година, след което сградата отново е на разположение на Областна администрация – София, която я охранява.

Към днешна дата резиденцията не се поддържа по никакъв начин и бавно се руши.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Аспарух Илиев: Ваксина в България и ЕС е реалистично да има май-юни 2021
Д-р Аспарух Илиев: Ваксина в България и ЕС е реалистично да има май-юни 2021
Парижки форум за мир: Лидерите призовават за обединен отговор срещу пандемията
Парижки форум за мир: Лидерите призовават за обединен отговор срещу пандемията