НОВИНИ

Бомба разкъса автобус в Афганистан и взе жертви (Видео)

бомба разкъса автобус афганистан взе жертви видео
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:36, 24.10.2020
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Поставена на пътя бомба разкъса пътнически автобус на изток от афганистанската столица, убивайки девет цивилни, съобщиха представители на властта при последната атака, за която бяха обвинени талибаните.

Насилието нарасна през последните седмици, въпреки че талибаните и правителството в Кабул провеждат мирни преговори в Катар за прекратяване на войната на страната.

Бомбата е избухнала под автобуса около 10:30 сутринта, когато е пътувал от Кабул за източния град Газни, каза говорител на губернатора на Газни пред AФП.

"Девет цивилни, включително три жени, бяха убити при експлозията", каза той.

Четирима полицаи също са ранени, каза говорителят на полицията в Газни Адам Хан Сиерат, обвинявайки талибаните за нападението.

Въпреки че се присъединиха към мирните преговори с правителството миналия месец, талибаните увеличиха насилието в опит да се възползват от преговорите.

Пратеникът на САЩ в Афганистан Залмай Халилзад заяви по-рано тази седмица, че боевете заплашват мирния процес.

В петък правозащитната организация Amnesty International заяви, че най-малко 50 души са били убити при нападения само през предходната седмица, обвинявайки враждуващите страни, че не са успели да защитят цивилните.

"Светът трябва да седне и да обърне внимание. Афганистанските цивилни биват избивани ежедневно", каза Омар Варайч, ръководител за Южна Азия в Amnesty International.

"Международната общност трябва да направи защитата на цивилните граждани основно изискване за тяхната непрекъсната подкрепа за мирния процес."

Афганистанските власти също се сблъскаха с критика тази седмица, след като 11 деца бяха убити при въздушен удар на военните, при който беше поразена джамия в североизточната провинция Такхар в сряда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Истанбул е заразен с коронавирус
Кметът на Истанбул е заразен с коронавирус
Тежка остава ситуацията с COVID-19 в редица европейски страни
Тежка остава ситуацията с COVID-19 в редица европейски страни