НОВИНИ

Божидар Божанов обсъжда в Брюксел мерки срещу дезинформация

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:07, 19.05.2022
Чете се за: 02:00 мин.
По света
божидар божанов обсъжда брюксел мерки дезинформация
Слушай новината

В България прониква повече дезинформация отколкото в Германия, Франция или Великобритания. Това се дължи на факта, че езиковите модели на социалните мрежи, които откриват злонамерено съдържание са по-добре развити на тези езици, отколкото на български. Това стана ясно от думите на министъра на електронното управление Божидар Божанов, който се срещна в Брюксел със заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова и с еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон. Министър Божанов очаква общи европейски мерки за намаляване на дезинформацията и борбата с тролските профили в социалните мрежи.

“За да има ефективно използване на езиковите модели, за да се открива злонамерено съдържание, те трябва да бъдат изградени за всеки съответен език поотделно. От гледна точна на компютърната лингвистика това е подходът, няма глобален езиков модел, който да може да се приложи. И това ще бъде тема на следващите ми разговори с Фейсбук тази седмица, така че те да се фокусират малко повече върху езиците на по-малките държави членки", заяви Божидар Божанов - министър на електронното управление.

Означава ли това, че в България е възможно да се разпространява повече дезинформация?

“На практика - да, повече е спрямо Германия, спрямо Франция, спрямо Великобритания. За английския се справят най-добре. Именно затова и ние в комуникацията си с Фейсбук и ЕК, и в рамките на законодателните предложения, дошли от парламента, настояваме да има доклади на ниво държава членка. В момента Фейсбук предоставя всичките си доклади глобално, което не ни дава информация за тези важни разлики”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Добив на нефт и газ: Какви са възможните находища в българската акватория?
Добив на нефт и газ: Какви са възможните находища в българската акватория?
ЦСКА отговори на феновете: Ексцесиите няма да доведат до положителни неща в клуба
ЦСКА отговори на феновете: Ексцесиите няма да доведат до положителни неща в клуба