НОВИНИ

Да се биеш на два фронта. Сирия и COVID-19

Какво е да се биеш за Ракка в Сирия и за Падуа в Италия?

Александър Марков
от Александър Марков
09:00, 26.03.2020
10135
Чете се за: 02:37 мин.
Сигурност и правосъдие
биеш два фронта сирия covid

В света днес има много фронтове. Два от тях са добре познати: Сирия и COVID-19. Шансът да се бие и на двата има 33-годишният авантюрист от италианския град Падуа Клаудио Локатели, с когото се срещаме два пъти: на живо в София миналата есен и виртуално преди дни.

На фронта в Сирия

Клаудио Локатели е бивш журналист на свободна практика, който отразява войната в Сирия от 2015 г. Две години по-късно става боец в редиците на кюрдските „Сили за защита на народа“ (YPG).

Клаудио Локатели: Загубих неколцина приятели в Сирия. Те умряха, правейки каквото е добро за света. Най-добрият от тях загина в първите дни на битката за Ракка: експлозия от РПГ откъсна краката му.

Както 1500 бойци от над 50 държави, през 2017-а Локатели се включва в редиците на кюрдите.

Клаудио Локатели: Край турския град Диарбекир посетих бежански лагер, пълен с язиди. Там имаше само мъже и момчета. Попитах "Защо?" и ми отговориха, че повечето жени са пленени от Ислямска държава и са превърнати в секс робини. Видяното там преля чашата.

Преминава едномесечен тренировъчен курс за работа с оръжие.

Клаудио Локатели: Всички чуждестранни бойци в Сирия преминават тренировъчни курсове при кюрдите. Обучават да боравиш с "Калашников", РПГ, гранати, леко стрелково оръжие, тактика на разузнаване, настъпление, отбрана. Всички аспекти на партизанската война.

Участва в битките за град Табка и в освобождаването на столицата на „Ислямска държава“ Ракка.

Клаудио Локатели: Ракка беше пълна каша. Всички части на града бяха сринати, биехме се сред отломките и разрушените сгради. Атакувахме позициите на Ислямска държава нощем, денем друг батальон застъпваше на фронтовата линия, а ние се връщахме в базата. Повярвайте ми: в началото не печелехме. Загубих неколцина приятели в Ракка веднага.

Гледките в Ракка са ужасяващи.

Клаудио Локатели: Бойците на "Ислямска държава" започнаха да обстрелват позицията ни с РПГ-та. Един от командирите ни беше прострелян. Вдигнах го, притиснах раната от куршум на гърдите му, проверих за изходна дупка на гърба, превързах ръката му и започнах да говоря с него. След два часа той умря в ръцете ми. Започна да вдишва въздух по неконтролиран начин, очите му блокираха и просто застина неподвижно.

През октомври 2017 г. войната за Клаудио приключва. Връща се в Европа, където службите веднага влизат в контакт с него. Следва сътрудничество със специалните служби, книга, обиколки из Европа и слава.

На фронта у дома

У дома Локатели решава да воюва на нов и непознат фронт – битката с пандемията от коронавируса. Как? Създава доброволческата организация „Солидарно действие“ в помощ на населението в Падуа и Венеция. Там от седмици се е настанила тишината.

Клаудио Локатели: Това, което се вижда, е просто един празен град всеки ден. Напуснат и изоставен град. Доста впечатляващо е - Италия в такова състояние.

Клаудио Локатели: Навсякъде виждаш хора, които носят маски като мен. Полицията и армията са навсякъде. Контролът е стриктен и ако установят, че си излязъл без основателна причина, могат да те съдят.

Всеки ден Локатели и съмишленици снабдяват хиляди възрастни италианци с храна, вода, медикаменти.

Клаудио Локатели: Бях доброволец-боец на фронта в Сирия, това е нов фронт тук, у дома, в Италия. В моя град Пауда създадох с мои съграждани доброволческа организация за подкрепа на възрастни хора и хора в неравностойно положение, за да ограничим рисковете, пред които са изправени. Купуваме и им разнасяме храна по домовете.

Над 50 000 са заразените в Италия, над 5000 - починалите.

Клаудио Локатели: Хората могат да излизат само по неотложни медицински причини, да отидат на работа или да отидат да пазаруват съвсем основни, базисни неща. Трябва да попълниш декларация. Ако фалшифицираш декларацията, можеш да бъдеш арестуван и съден.

Всеки ден е борба за живот.

Клаудио Локатели: Със сигурност Европа отпреди епидемията няма да е същата като след кризата. Ще ви дам пример: вчера около 50 доктори от Куба пристигнаха в Италия. Също от Китай и Русия - медицинска подкрепа. Повечето страни в Европа изобщо не си помагат дори. Не действаме като ЕС, а като отделни страни, всяка спасявайки се поотделно.

Клаудио предупреждава България - бъдете стриктни в борбата с вируса. И не повтаряйте нашите грешки.

Светът след пандемията

Не само Европа, но и светът ще бъде доста различен в края на тази година. Когато с единия крак светът най-вероятно ще е излязъл от пандемията, с другия ще е нагазил в може би най-мащабната рецесия от Голямата депресия през 1929 г. насам. Само за месец вирусът ни отне отворените граници, свободното пътуване и дерегулираната икономика. Отварят се нови фронтове и - както свидетелства историята - ще има нужда от нови авантюристи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 15 км е намаляла опашката на ГКПП "Капитан Андреево"
До 15 км е намаляла опашката на ГКПП "Капитан Андреево"
Министър Банов: Имаме екшън план за преструктуриране на средства за изкуството
Министър Банов: Имаме екшън план за преструктуриране на средства за изкуството