НОВИНИ

Депутатите от комисията "Манолова" се скараха и за ВиК сектора

живо депутатите комисията bdquoманоловаldquo скараха вик сектора
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:33, 10.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
Политика
Слушай новината

Отново високо напрежение между депутатите беляза и последното заседание на комисията по ревизия на текущото управление, оглавявана от Мая Манолова.

Този път в повод за размяната на остри реплики се превърна създаденият от държавата ВиК холдинг, с чийто капитал от 1 млрд. лв., отпуснат му от бюджета, са раздадени заеми на дъщерни дружества, които са заплашени от фалит.

„Разполагаме с 1 млрд., който трябва да вложим качествено. Имаме 20 дъщерни дружества, от които няколко са застрашени от фалит – 5. Трябва да направим всичко възможно, за да ги спасим“, опита се да обясни решението Иван Иванов, председател на УС на ВиК холдинга.

„ВиК дружествата са на загуба, защото сте ги източвали“, обвини директно управляващите проф. Румен Гечев от БСП и допълни: „Тук чуваме звук от щракване на белезници“.

Репликата му обаче предизвика гневни реакции от страна на депутатите от ГЕРБ, които поискаха председателят на комисията Мая Манолова да не допуска народни представители „да произнасят присъди“ в изказванията си. „Стана практика да се правят внушения и да се произнасят присъди, без да се посочват никакви факти“, възрази Георг Георгиев, който поиска всеки, отправящ обвинения за злоупотреби, да предоставя конкретни факти за твърденията си.

„ВиК секторът е в плачевно състояние“, включи се в спора Галя Бърдарска от „Има такъв народ“. Тя обвини присъстващият в залата министър на регионалното развитие Петя Аврамова за изградения авариен водопровод до Перник по време на водната криза, като посочи, че той е бил незаконен и преминава през частни имоти в нарушение на закона.

От своя страна министърът в оставка отговори, че водопроводът изграден в условия на бедствено положение и неотложност, а това е било добро решение за перничани, тъй като този водопровод ще остане като резервен в бъдеще.

"Ако имате съмнения за нарушения, подайте ги до компетентните органи", призова още регионалният министър.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Изслушват Петя Аврамова в Комисията по ревизия

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръст на желаещите да работят в чужбина в Благоевград
Ръст на желаещите да работят в чужбина в Благоевград
Джокович и Надал научиха първите си съперници
Джокович и Надал научиха първите си съперници