НОВИНИ

Десетки жертви и ранени при атентатите в Кабул

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:20, 26.08.2021
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Самоубийствен атентат в Кабул. Две експлозии избухнаха до летището, където от дни са се струпали много хора с надеждата да напуснат страната. Най-малко 13 души са загинали, сред тях и деца. Има убити и чуждестранни военни. Ранените са повече от 50.

Според британските служби зад атентата най-вероятно стои групировката "Ислямска държава Хорасан". В последния час се появи предупреждение, че в района на летището са възможни и нови нападения.

В късния следобед районът около летището в Кабул е разтърсен от експлозии. Появиха се и съобщения и за стрелба в района.

Единият взрив е край хотел Барън, вероятно дело на атентатор самоубиец. Вторият е край един от изходите - Аби Гейт - място, от което се извеждат пътници за евакуация, там вероятно е избухнала кола бомба.

Тази зона се охранява от британски и американски военни. А хотелът, обект на атаката, се използва като сборен пункт за британци и афганистанци, които се готвят да напуснат страната.

Говорител на талибаните съобщи за загинали деца и талибански бойци, охранявали летището. Загинали са най-малко петима американски военни, по данни на американски медии.

"Имаше ранени и чужди военни. Хората започнаха да бягат, ние също. Експлозията беше много мощна", споделя мъж.

Експлозиите прогърмяха след серия от предупреждения от различни държави за очаквано неизбежно нападение. Британският министър на въоръжените сили дори каза по обяд, че атаката ще е до часове.

В момента на експлозията и след нея на летището в афганистанската столица продължава да има множество хора, очакващи евакуация. Това е първият сериозен инцидент, откакто талибаните поеха контрола над страната преди 11 дни.

Президентът на САЩ Джо Байдън получава информация за случващото се в Кабул. Ситуацията е "извън контрол", каза френският държавен глава Еманюел Макрон.

"От съображения за сигурност френският посланик няма да остане в Афганистан за момента. Той си запазва функциите на посланик с екип и посолство, защото ние не признаваме режима, а страната, и ще продължим да работим със страната, но от Париж", заяви президентът на Франция Еманюел Макрон.

Трябва да гарантираме, че нестабилната ситуация няма да доведе до възраждане на тероризма, написа в Туитър председателят на Европейски съвет Шарл Мишел.

ЕС успя да евакуира всичките си служители от Афганистан, без няколко дипломати. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди нападенията и заяви, че приоритет на Алианса си остава евакуацията на колкото се може повече хора.

Въпреки експлозиите, летището в Кабул не е спирало работа.

ВСЧИКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Ганев, ДБ: Подкрепихме и трите бюджета, няма опасност от плашещ дефицит
Георги Ганев, ДБ: Подкрепихме и трите бюджета, няма опасност от плашещ дефицит
Министърът на външните работи осъди атентата на летището в Кабул
Министърът на външните работи осъди атентата на летището в Кабул