НОВИНИ

Донецк и Луганск обявиха мобилизация на мъжете в боеспособна възраст

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:12, 19.02.2022
Чете се за: 04:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Проруските лидери на самообявилите се сепаратистки републики Донецк и Луганск в Източна Украйна обявиха мобилизация на мъжете в боеспособна възраст на фона на ескалация в противопоставянето с украинските сили. При различни обстрели са били убити двама украински войници, а четирима са били ранени. Американският президент изрази увереност, че Русия ще нападне Украйна до дни. Според Запада Кремъл създава изкуствена криза в Източна Украйна като претекст за инвазия. Президентът Путин даде начало на планирани учения на руските стратегически сили.

Група украински депутати и чуждестранни журналисти са попаднали под обстрел в Източна Украйна и се е наложило да бъдат евакуирани в укритие, съобщи източник от партията на украинския президент Зеленски.

"Пътувахме с чуждестранни журналисти, оглеждахме позициите на нашите момчета. В Новолуганск се приближихме до наблюдателен пункт и започнаха да падат 122-милиметрови снаряди. Укрихме се, журналистите бяха шокирани и видяха на живо кат се нарушават Минските споразумения и се използват забранени калибри.", каза украински депутат.

Втори артилерийски снаряд от Украйна се е взривил на руска територия в Ростовска област, Москва вече разследва първото попадение на около километър от границата. Две експлозии през нощта предизвикаха пожар в газопровод край Луганск. За виновни бяха посочени украински саботьори.

Международните наблюдатели на терен съобщават за драматично увеличение на нападенията по линията на съприкосновение. В ход е централизирана евакуация към Русия на цивилните от Донецк и Луганск.

Вземаме необходимото - продукти за денонощие. Това е разтегливо понятие. Не знаем кога ще се върнем, каза Оксана - жителка на Донецк.

Обръщението на местния лидер Пушилин за евакуация е било записано в сряда, твърди журналист от разследващия сайт Белингкет на база анализ на метаданните на материала.

По някои оценки в двете сепаратистки републики живеят общо около 3,5 милиона души, след 2014 година поне 720 000 са получили руско гражданство.

Централната банка на т.нар. Донецка република въведе дневен лимит за теглене от банкомат в размер на 10 000 рубли, еквивалентни на 129 долара.

Заради страховете от предстояща руска агресия германският авиопревозвач Луфтфанза обяви, че от понеделник до края на февруари спира полетите си от и за Киев и Одеса.

Американският президент изрази твърдото си убеждение, че Владимир Путин е взел решение. Според Джо Байдън очаква руска инвазия до няколко дни, но остави отворена вратата за дипломация.

Русия може да избере дипломацията. Не е късно да предприеме деескалация и да се върне на масата за преговори. Русия се съгласи на среща между държавния секретар Блинкен и руския външен министър Лавров на 24 февруари в Европа. Ако Русия обаче предприеме военни действия преди тази дата, ще затръшне вратата за дипломация, каза Джо Байдън - президент на САЩ.

Кремъл съобщи за успешни изпитания на хиперзвукова и крилата ракета срещу морска и наземна цел в рамките на учение на стратегическите въоръжения на Русия. Президентът Путин наблюдава стрелбите заедно с беларуския си колега Лукашенко от така наречения "ситуационен център". През последните четири месеца Москва проведе серия мащабни маневри.

Край украинската граница по американски данни вече са струпани 170 000 - 190 000 руски военни. В неделя приключват мащабни учения на десетки хиляди руски военни в Беларус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учредиха движение "За свободна Русия" в София
Учредиха движение "За свободна Русия" в София
Атлетико (Мадрид) си върна самочувствието след класика срещу Осасуна
Атлетико (Мадрид) си върна самочувствието след класика срещу Осасуна