НОВИНИ

Ексклузивно: Как бяха източени милиони паунди - пред БНТ говори една от осъдените във Великобритания

"Изпитвам вече страх от всичко", казва Цветка Тодорова

Васил Христов
от Васил Христов
19:19, 16.06.2024 (обновена)
5787
Чете се за: 06:30 мин.
Европа
Слушай новината

Предсрочно от британския затвор беше освободена една от петимата обвинени в престъпна схема българи, ощетили английската социална система с близо 54 милиона паунда. На 30 май британски съд произнесе присъдите им, като Цветка Тодорова беше осъдена на 3 години затвор. По време на процеса представител на Кралската прокуратура разкри, че заради схемата са докарвали специално хора от България, за да кандидатстват за различни социални плащания. Повечето от тях, от района на Сливен. Разследването по най-големия подобен случай в историята продължава, както на Острова, така и в България. С Цветка Тодорова ексклузивно за БНТ разговаря кореспондентът ни в Лондон Васил Христов.

В съдебната зала беше казано, че тя подлежи на депортация, но това със сигурност няма да се случи преди 27 юли, когато съдията насрочи дело, на което ще се реши какво от имуществото на петимата осъдени ще бъде конфискувано.

Гюнеш Али, Галина Николова, Стоян Стоянов, Цветка Тодорова и Патриция Панева се признаха за виновни по повдигнатите им обвинения за измама и пране на пари. Тогава стана ясно, че колосалната сума е източена с 6000 фалшиви молби за социални плащания. Не всички пари обаче са отивали в обвиняемите. Някои са получавани и от реални хора, на които те са помагали да вземат помощи. В повечето случаи са използвали фалшиви документи, включително за раждане на деца, които не съществуват.

Престъпната им схема е действала близо 5 години, преди те да бъдат арестувани за първи път през май 2021 г. При претърсване полицията е открила 750 000 паунда, натъпкани в куфари и чанти, както и голямо количество фалшиви финансови документи. Цветка Тодорова беше освободена предсрочно, защото е излежала повече от половината срок на присъдата си, след като през 2021 година се опитва да се прибере в България, което властите тук тълкуват като опит да избяга от правосъдието. В дома ѝ, по време на ареста ѝ, са открити малко над 14 000 паунда. А днес, вече на свобода, Цветка обяснява, че е виновна, но е станала част от схемата помагайки на хора, и се страхува, защото хората смятат, че е получила над 10 милиона паунда, докато тя се издържа от пенсията и спестяванията на родителите си.

"Животът ми за един миг се преобърна на 360 градуса. За един миг след 5 май 2021 г. С голям трясък на вратата се изкрещя: "Полиция", на което аз отговорих: слизам, за да отворя. Докато сляза по стълбите вече почти цепките на вратата се виждаха да я къртят. От там нататък като нахлу една армия, пише че се 18 човека са били, но при мен мисля, че бяха повече. Комшиите ми казаха след това, че от началото до края на цялата улица е била заприщена. Три големи вана и три коли видях, колко още други е имало - не знам. Съдията ме попита, дали имам нещо напротив делото да е едно, защото става въпрос за един тип документи и държавата да го направи в едно, аз се съгласих. Аз нямах нищо напротив, защото аз нямам нищо общо с тях, но за това съвпадение, реших делото да е на едно. Но ако аз знаех, че така ще излезе, че ще ме водят като група, аз никога нямаше да се съглася делото да е в едно. Може би вината единствено щеше да излезе за мен, според свидетелите, които имах, че щеше да се докаже за мен, че аз не съм спечелила пари, аз не съм взела пари и аз не съм им направила фалшиви документи, не съм им дала фалшив адрес, фалшив паспорт, фалшиво джипи, абсолютно нищо фалшиво. Тези 54 милиона и то дори може да са повече, не са 54 - повече са, това не са взети от тези пет или още колко хора, които им правят документи, не знам. И не ме интересува - да бъда честна, но това са взети от повече от 6000 човека клейма. Чета в пресата, чета коментари, които хората разделят пет човека по 10,5 милиона - ми те защо са стояли там, аз съм готов да отида за тези пари 20 години да лежа и подобни неща. Аз не знам тези хора какво са спечелили, които бяха с мен на подсъдимата скамейка и не ме интересува. Всеки отговаря за себе си. Лично за мен, аз не съм спечелила нищо, аз не съм купила нищо, аз не съм пътувала никъде, аз изпитвам вече страх от всичко. Изпитвам страх да изляза нормално на улицата, за да не помислят хората, че имам пари, а всъщност аз дължа пари", разказа Цветка Тодорова.

Разследването по случая продължава и се очакват още разкрития по схемата, която няма аналог в Англия. В публикация на вестник "Таймс", посветена на случая, се посочва, че британската нация дължи благодарност и рицарско звание на сливенския инспектор Васил Панайотов, започнал разследването в България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рома се включи в борбата за подписа на Матс Хумелс
Рома се включи в борбата за подписа на Матс Хумелс
Родители в Бургас бяха глобени за това, че децата им пушат край училище
Родители в Бургас бяха глобени за това, че децата им пушат край училище