НОВИНИ

Присъди за българските измамници във Великобритания: До 8 години затвор за кражбата на 54 млн. паунда (ОБЗОР)

Васил Христов
от Васил Христов
20:11, 30.05.2024
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

Петимата българи, извършили най-голямата кражба на социални помощи в британската история, влизат в затвора. Те се признаха за виновни, че са присвоили чрез измама 54 милиона паунда. Сега им предстоят между 3 и 8 години зад решетките. Присъдите днес бяха изслушани със сълзи в очите.

В близо 3-часово заседание, съдия Дейвид Аарънбърг произнесе присъдите за най-големия подобен случай в историята на Обединеното кралство. Патриция Панева, която започва да работи за престъпната група едва на 19 години, се разплака когато разбра, че ще получи 3 години и 2 месеца. 28-годишният Стоянов получи 4 години. Цветка Тодорова, която е арестувана при опит да напусне Великобритания получи 3 години, но поради излежаването на повече от половината в предварителен арест, тя ще бъде освободена още днес и вероятно екстрадирана в България. Сочените за лидери на на групата получиха най високи присъди, 39-годишната Галина Николова получи 8 години, а Гюнеш Али беше осъден заради измами "в индустриален мащаб" на 7 години и 3 месеца.

Зад фасадата на незабележим магазин в северен Лондон крие центъра на една от най-големите финансови измами. Когато полицията нахлува в дома на служителката в него, Галина Николова , открива 750 000 паунда в брой.

Карън Прийст, следовател: "Може да се каже, че ни поднесоха случая като на тепсия. Имаше толкова много доказателства. Очаквахме, че когато извършим обиск, ще открием нещо, но не и чак от такъв мащаб. Когато видяхме с какво разполагат, разбрахме, че сме на прав път."

Над 18 хиляди съобщения, разменени между участниците в схемата, пачки с банкноти, натъпкани в пазарски чанти и куфари, както и луксозен автомобил и дизайнерски стоки, сред които якета, сака, часовници и очила са малка част от конфискуваните доказателства. Британската прокуратурата показа публично и видеозапис, на който се вижда как българите хвърлят във въздуха банкноти от по 20 паунда. Гюнеш Али, прави опит да избяга от правосъдието на Острова и се връща в България, но по искане на британските власти е върнат обратно за процеса.

Бен Рийд, водещ прокурор по делото: "Очевидно е, че лидерът на тази престъпна групировка е бил Гюнеш Али. Той поставя основите на тази схема. След това Али "обучил" останалите от бандата как да действат, а Николова направила нещо като филиал на схемата."

Предполага се, че с помощта на над 6000 фалшиви искания за помощи от социалната система на Англия и Уелс, групата, действала от 2016 година до разбиването ѝ през 2021 година, успява да нанесе щети за близо 100 милиона паунда, но едва половината сума е доказана. Това не е финалът на разследването, което идентифицира три "фабрики за облаги" в северен Лондон, ощетили британската социална система за 54 милиона паунда. Прокуратурата подготвя още дела, включително и в България, в опит да възстанови сумата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изборът на нов патриарх: Ще се кандидатира ли митрополит Николай за поста?
Изборът на нов патриарх: Ще се кандидатира ли митрополит Николай за поста?
Незаконната търговия с лекарства в интернет: БНТ си поръча и получи турско лекарство за високо кръвно, изпращачът е от София
Незаконната търговия с лекарства в интернет: БНТ си поръча и получи турско лекарство за високо кръвно, изпращачът е от София