НОВИНИ

Столтенберг: Украйна все още може да надделее, но само със стабилна подкрепа от НАТО

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:52, 30.05.2024
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Време е страните от НАТО да преразгледат някои от ограниченията при използването на западни оръжия, доставени на Украйна, за поразяване на цели на руска територия, заяви генералният секретар на Пакта.

Йенс Столтенберг участва в неформална среща на външните министри от Алианса в Прага. Според източници от Пакта той ще поиска от съюзниците 40 милиарда евро годишно за военна помощ за Украйна. През последните седмици страните от НАТО остават разделени по въпроса за обстрел с техни оръжия на цели със самата Русия.

В Прага се чуха мнения, че става въпрос за легитимна самоотбрана срещу външна агресия, но има и опасения от въвличане на НАТО във война с Русия. Американският президент Джо Байдън е под нарастващ натиск да вдигне ограниченията.

Държавният секретар Антъни Блинкен отбеляза, че подходът на Вашингтон ще се адаптира в зависимост от промяната на условията на бойното поле. Очаква се другата седмица Франция да обяви решението си за изпращане на военни инструктори в Украйна. Президентът Макрон ще посрещне американския президент Джо Байдън и съпругата му Джил на 8 юни след тържествата за 80-тата годишнина от десанта в Нормандия. Сред основните теми в разговорите ще бъде Украйна.

„Украйна продължава да се бори храбро, но предизвикателствата, пред които е изправена, са по-големи и продължават да нарастват. Украйна все още може да надделее, но само с продължителна, стабилна подкрепа от съюзниците в НАТО. Затова на срещата на върха на НАТО през юли планираме да поставим нашата подкрепа на по-здрава основа, включително с голяма роля на НАТО в координирането на помощта и обучението за сигурност, както и с многогодишен финансов ангажимент", каза Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович задмина Серина Уилямс и подгони рекорд на Федерер
Джокович задмина Серина Уилямс и подгони рекорд на Федерер
Германските национали ще получат рекордна премия при титла на Евро 2024
Германските национали ще получат рекордна премия при титла на Евро 2024