Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Експерт: Не се подвеждайте от големите надписи с проценти за намаления, гледайте цената

bnt avatar logo
от БНТ
07:56, 12.02.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Търговските центрове отвориха врати отново и собствениците на обекти, претърпели сериозни загуби, влизат в борба за клиенти с надеждата, че ще бъде изкупена изостаналата по щандовете зимна колекция.

Логично бяха обявени големи намаления, подсилени и от предстоящия Свети Валентин.

“Пазарът е шарен - има реални, има нереални намаления. Голямото предизвикателство за потребителя е как да разпознава и избягва нереалните, а от друга страна - търговецът да има респект от потребителя и неговите изисквания. Това е дългосрочен проблем, който винаги ще съществува, но ние трябва да го ограничим до такава степен, че трудно да намираме подобни примери”, коментира в “Денят започва” Богомил Николов - изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители”.

Той припомни, че правилата за намаление изискват на етикетите да са отбелязани старата цена и цената след намалението. Нещо повече - старата цена трябва да е прилагана месец преди това, за да се избегне изкуственото увеличение и след това нереално намаление. На практика това в момента не може да се направи, защото търговците бяха затворени и не са работили.

“Ние винаги съветваме потребителите да не гледат големите надписи с проценти, които са около нас, а да гледат самата цена и да съпоставят цените между конкурентните стоки. Нека се водят от усещането си за справедлива цена”, посъветва Николов.

Пандемията промени сериозно структурата на продажбите - например, хората търсят много повече фитнес уреди и компютри и много по-малко официални облекла, коментира той и добави:

“Бумът в онлайн продажбите е толкова голям, че за първи път видят забавяне на доставките в България около коледните празници.”

Какво коментира Богомил Николов за потребителските ни права при онлайн сделки - вижте във видеото!

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разходка сред опасните обитатели на Природонаучния музей в Пловдив (Снимки)
Разходка сред опасните обитатели на Природонаучния музей в Пловдив (Снимки)
Жители искат "легнал полицай” на опасна отсечка в Благоевград
Жители искат "легнал полицай” на опасна отсечка в Благоевград