НОВИНИ

ЕС и НАТО подписаха стратегическо споразумение за сътрудничество

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:35, 10.01.2023
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Европейският съюз и НАТО подписаха стратегическо споразумение за задълбочаване на сътрудничеството във важни области, особено в контекста на войната срещу Украйна.

Става въпрос за борбата срещу хибридните атаки, дезинформацията и защитата на критичната инфраструктура. Те обещаха да продължат военната, финансовата и хуманитарната помощ за Киев. Евросъюзът обяви, че подготвя нови санкции срещу Беларус и Иран заради подкрепата им за Русия.

Последният път, когато лидерите на двете организации - Йенс Столтенберг, Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел се срещнаха в щабквартирата на НАТО беше на 24 февруари, часове след като Русия нападна Украйна.

"Президентът Путин искаше да превземе Украйна за няколко дни и да ни раздели. И в двете начинания той определено се провали. Руските войски бяха отблъснати от смелите украински сили. А НАТО и Европейският съюз останаха обединени в подкрепа на Украйна", каза Столтенберг.

Снимки: БГНЕС

"Ние станахме по-силни. НАТО увеличи присъствието си в Източна Европа и ще има две нови членки - Швеция и Финландия. Путин искаше по-малко НАТО, но ще получи точно обратното. Ще получи и повече Европейски съюз", каза Шарл Мишел - председател на Европейския съвет.

Според Столтенберг доставянето на оръжие за Украйна е от първостепенно значение. Мишел съобщи, че до сега ЕС е предоставил над 50 милиарда евро помощ за Украйна.

"Ще продължим натиска си върху Кремъл толкова дълго, колкото е необходимо чрез санкциите ни. Ще разширим санкциите и по отношение на държави, които оказват военна подкрепа на Русия като Беларус или Иран", каза Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия.

Тримата обявиха, че сътрудничеството между ЕС и НАТО преминава на следващо ниво, ще обхване още повече области, свързани не само със сигурността, но и с новите технологии, Космоса и изменението на климата. А също и със справянето с предизвикателствата, които идват от страна на Китай.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пьотр Нестеров и Симон Антъни Иванов се класираха за четвъртфиналите на двойки на турнир по тенис в Тунис
Пьотр Нестеров и Симон Антъни Иванов се класираха за четвъртфиналите на двойки на турнир по тенис в Тунис
Спартак Варна с още едно ново попълнение
Спартак Варна с още едно ново попълнение