НОВИНИ

Евроинституциите ограничават и отменят събития заради коронавируса

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:34, 11.03.2020
Чете се за: 00:51 мин.
Общество

Европарламентът отмени или отложи всички дейности през следващата седмица. Сесията, която трябваше да започне на 30 април в Страсбург, ще е в Брюксел в съкратен вариант.

Евроинституциите ограничават събитията и проявите си до минимум и въвеждат допълнителни мерки за служителите, журналистите и посетителите. Как се работи по време на коронавирус?

В Европейския парламент в Брюксел - най-отворената от всички институции, е спокойно. Няма посетителски групи, голяма част от евродепутатите, начело със самия председател Давид Сасоли, са се поставили доброволно под карантира и работят в къщи. През няколко метра в коридорите има дезинфектанти и информационни табели.

На входа на сградата журналистите трябва да попълват декларация, че не са посещавали региони с коронавирус. През последните дни обаче вирусът се разпространява все по-бързо и в самия Брюксел и в Белгия.

Служителите на Европарламента ще могат от следващия понеделник да работят 70 процента от времето си от вкъщи, което ограничава идването им до сградата до ден и половина на седмица.

В Еврокомисията също са ограничили проявите, вземат специални мерки и за журналистите.

Ерик Мамер, говорител на Еврокомисията: Бих искал да започна с молба към вас. Пред прес залата ще намерите списъци, в които бихте могли да отбележите имената си. Това не е задължително, а доброволно, но така ще ни помогнете да ви информираме бързо в случай, че сред вас журналистите се появи коронавирус.

Сред служителите в Европейския съвет досега официално са регистрирани
четири случая на коронавирус. Председателят Шарл Мишел засега няма намерение да отменя срещата на върха в края на март в Брюксел. Но всяко решение, свързано с коронавируса, е предпоследно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светът пред "пълзяща рецесия" заради пандемията
Светът пред "пълзяща рецесия" заради пандемията
 Мерки срещу коронавируса и в парламента
Мерки срещу коронавируса и в парламента