НОВИНИ

Италия под карантина - разказ на българка от Ливорно

bnt avatar logo
от БНТ
19:43, 11.03.2020
Чете се за: 01:27 мин.
Общество

В Италия премиерът Джузепе Конте предупреди, че е възможно да бъдат наложени още по-строги мерки срещу разпространението на COVID-19, след като от вчера страната е под карантина.

827 души починаха от коронавирус в страната, 10 149 са заразените. За да настъпи обрат в ситуацията, страната сега живее с мотото - да останем у дома. Наша сънародничка в Италия разказа за "По света и у нас" как се живее под ключ.

Италия е червена зона. Шумната и оживена страна притихна в изпълнение на инструкциите за спиране на заразата. Сред тях са: разстоянието между хората да е над метър, при висока температура да не се ходи в спешното, на пазар да се праща по един член на семейство, възрастните задължително остават у дома, учебните заведения са затворени до 3 април.

Джулия Джункова живее от 14 години в Ливорно. Приема ограниченията, без да роптае.

Джулия Джункова, българка в Ливорно: Днес излязох само два пъти и то заради моето кученце, защото е по-възрастно и трябва да излиза по-често, но за по десет минути. И ми се струва, че живея в някакъв филм, защото всички улици са празни. Много малко хора се движат по улиците. Някои са с маски, други са без. И аз нямам маска, излизам без.

Излиза без маска, защото маски просто няма на пазара. Липсват и препарати, и дори алкохол за дезинфекция. Пазаруването изисква дисциплина и планиране. Разрешено е да се прави от по един член на семейство, а в магазините се пускат по пет - шест души едновременно, които трябва бързо да изберат и да платят стоките, за да не стават огромни опашки.

Джулия Джункова, българка в Ливорно: Аз обикновено пазарувам от малките квартални магазинчета, по този начин е и по-сигурно, според мен. Познаваме се, може да вземеш и без да платиш, взимаш и заминаваш. Сега големите супермаркети и малките магазинчета - хлебарски, плод-зеленчуци, доставят и по домовете за възрастните хора.

Не възнамерява да се прибира у нас заради кризата. Планирано пътуване до България е било отменено заради отменените полети. Излизането от населените места е допустимо само заради ходене на работа, здравословни и семейни причини.

Кризата изглежда далеч от края си. Лекари предупреждават, че има промяна в профила на заразените.

Д-р Лука Лорини, болница в Бергамо: Изключително важно е да се знае, че типът пациент, в сравнение с началото на епидемията, се промени много. Сега приемамe много повече пациенти, но те са по-млади и с много повече усложения. Имаме пациенти, които са се разболели преди 6-7 дни и са се опитали да се държат, защото са млади, но състоянието им се е влошило и пристигат във все по-критично състояние и се нуждаят от интензивно лечение.

Бергамо в областта Ломбардия е сред най-тежко пострадалите от COVID-19 места. И битката с вируса продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Унгария обяви извънредно положение заради коронавируса
Унгария обяви извънредно положение заради коронавируса
До две седмици се очаква спад в цената на горивата у нас
До две седмици се очаква спад в цената на горивата у нас