НОВИНИ

СЗО официално обяви COVID-19 за пандемия

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:35, 11.03.2020
10120
Чете се за: 00:33 мин.
По света

COVID-19 вече е пандемия, обяви Световната здравна организация. Вирусът се е разпространил далеч отвъд първоначалните очаквания на експертите, което е и причината за обявяване на пандемията.

От СЗО съобщават, че са сериозно притеснени от бързината и мащабите, с които коронавирусът се е разпространил по света, както и от броя на хората, които са се заразили.

Важно е да знаем, че пандемия не означава, че дадено заболяване е по-опасно, а че е много разпространено. До момента в света има повече от 118 000 случая в 114 държави. Жертвите са близо 4300.

От СЗО подчертават още, че нивото на заплахата, която коронавирусът представлява и препоръките за мерки, които всяка държава трябва да предприеме, остават непроменени засега.

Тедрос Аданом Гебрейесус, ген. директор на СЗО: Дълбоко сме обезпокоени от притеснителните мащаби, с които вирусът се разпространява. Стигнахме до заключение, че можем да определим COVID-19 като пандемия. Пандемия не е дума, която можем да използваме лекомислено или небрежно. Това е дума, която може да причини необоснован страх и необосновани предположения, че битката с болестта е загубена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Булгаргаз" предлага с 40% по-ниска цена през април
"Булгаргаз" предлага с 40% по-ниска цена през април
Президентът Румен Радев ще посети Плевен на 12 март
Президентът Румен Радев ще посети Плевен на 12 март