НОВИНИ

Европейските страни въведоха по-строги мерки срещу разпространението на Covid-19

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:02, 16.03.2020 (обновена)
Чете се за: 01:48 мин.
Общество

Европейските страни с все по-строги мерки в опит да се ограничи разпространението на Covid-19.

Увеличава се както броят на заразените, така и този на излекуваните. Опасенията обаче са, че пикът на заразата все още не е достигнат.

Банките намаляват основните си лихвени проценти, търсят се варианти за намаляване на икономическите щети.

Тедрос Гебрейсус, генерален директор на СЗО: Имаме простичко послание към всички държави - тествайте, тествайте, тествайте! Проверявайте всеки подозрителен случай. Ако има положителен резултат - изолирайте човека и издирете всички, с които той е имал контакт.

Това са последните насоки на СЗО. И още - леките случаи да се лекуват вкъщи, за да не претоварват здравните системи на държавите. Заради Ковид 19 Европа опустя.

Германия е сред последните страни, които подновиха полицейския контрол по границите си с пет европейски държави. Учебните заведения и детските градини ще остана затвoрени до края на април. В много от провинциите работят само хранителни магазини, аптеки и бензиностанции. Една от германските компании, които се занимават с разработването на ваксина срещу Covid-19, твърди, че до юни-юли ще е готова и ще иска разрешение за изпитания върху хора.

Флориан фон Дер Мюелбе, съ-основател на компания за производство на ваксини 6015WD: Вече имаме опит с други профилактични ваксини, с такива за бяс, например, и те дават много добри резултати. На тази основа разработваме и новата ваксина.

Словакия и Чехия практически затвориха границите си за чужденци.

Австрия и Унгария ограничиха влизанията от Италия, а Словения въведе граничен санитарен контрол.

Гърция ще поставя всеки влязъл в страната под двуседмична карантина, а от сряда в там ще работят само хранителни стоки, аптеки, банки и бензиностанции.

Извънредно положение в Сърбия и нови, по-строги мерки в Румъния.

На този фон, денят във Великобритания започна нормално - повечето хора там дори нямат маски. Лондон вече търпи критики, че не полага достатъчно усилия в борбата срещу коронавируса.

След първоначалния шок от забраната за движение в цяла Испания, хората вече приемат по-спокойно наложените рестриктивни мерки и опитите за ограничаване на заразата.

1 000 военни се грижат испанците да спазват ограниченията и да излизат само за хранителни продукти, лекарства и с ясни доказателства, че отиват на работа. Испания все още не е затворила границите си.

Франция обмисля дали да последва примера на съседите си и да ограничи придвижването на хора. Повечето кафенета, ресторанти и магазини вече не работят. За французите опашките пред магазините сега започват.

Лоран, жител на парижко предградие: Приготвям се, ще пазарувам и за майка си - храна, цигари, понеже тя е пушач. Изглежда, че ще ни задължат да си останем по домовете си.

По-късно се очаква тв обръщение на президента Еманюел Макрон.

Пореден ден от карантината в Италия - страната се превърна в епицентър на заразата на Стария континент - броят на случаите там е много голям, защото Рим тества всички, контактували със заболели. В Милано до дни ще бъде завършено ново спешно болнично отделение. А търговски площи в града ще бъдат превърнати във временни болници с капацитет 600 легла.

Министър-председателят на Норвегия даде специална пресконференция за деца, на която се опита да им обясни сложната ситуация.

В Естония пък промениха туристическия си слоган и той вече звучи така - "Посетете Естония, но по-натам."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата с извънредни мерки в кризата
Прокуратурата с извънредни мерки в кризата
90% от училищата в страната започнаха дистанционно обучение
90% от училищата в страната започнаха дистанционно обучение