НОВИНИ

Европрокуратурата разследва Урсула фон дер Лайен заради корупция с ковид ваксини

европрокуратурата разследва урсула фон дер лайен заради корупция ковид ваксини
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
16:45, 02.04.2024
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Висши европейски прокурори разследват твърденията за криминални деяния по преговорите за ваксини между председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и изпълнителния директор на "Пфайзер" Алберт Бурла, съобщава "Политико". Дело по случая, наричан "Пфайзергейт", бе започнато първоначално от белгийските правосъдни власти в град Лиеж в началото на 2023 г. след сигнал на лобиста Фредерик Балдан.

Унгария се присъедини към делото с жалба във връзка с ролята на Фон дер Лайен, твърдят запознати. Полша е подала жалба миналата година, но после я е изтеглила, след като кабинетът на Доналд Туск е оглавил страната.

Фактът, че разследващи от офиса на европейския главен прокурор са поели от белгийски прокурори разследването "за намеса в обществените функции, изтриване на СМС-и, корупция и конфликт на интереси", като на прицел е директно Фон дер Лайен, а Унгария се е присъединила към него, е важен развой на събитието.

Европейската прокуратура, която има големи правомощия да разследва, преди това проучваше доставките на ваксини, но никога не е коментирала дали включва в това шефа на Комисията, отбелязва „Политико“, чиито репортери са получили достъп до текста на обвинението.

През 2021 г., в разгара на пандемията от COVID-19, Еврокомисията и "Пфайзер" подписаха договор, който бе окачествен като мегасделка. Той бе за доставката на 900 милиона дози и съществуваше вариант за доставка на още толкова. Още тогава огромното количество предизвика съмнения. Сделката бе предоговорена, а броят на дозите – намален. Въпреки многократните настоявания на медии и организации, комисията отказа да разкрие съдържанието на СМС-ите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
29 жертви при пожар в блок в Истанбул, 11 души са ранени
29 жертви при пожар в блок в Истанбул, 11 души са ранени
Гергана Топалова и Изабелла Шиникова започнаха с победи на сингъл на турнира в Хамамет (Тунис)
Гергана Топалова и Изабелла Шиникова започнаха с победи на сингъл на турнира в Хамамет (Тунис)