НОВИНИ

Галин Цоков - номиниран за министър на образованието и науката в кабинета "Главчев"

Галин Цоков
Снимка: Архив/БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:01, 05.04.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Галин Цоков е номиниран за министър на образованието и науката в проекта за служебен кабинет с кандидат за премиер Димитър Главчев.

Като казвам за приемственост, съм имал предвид и Министерството на образованието, за служебен министър предлагам проф. Галин Цоков - мисля, че е добре познат на всички, каза Главчев при представянето му като част от проектосъстава на служебния кабинет в президентството. При разговорите с него ми каза, че предстои оценяване в средното образование и прецених, че една смяна би утежнила процеса по тази оценка, добави той.

Професор д-р Галин Борисов Цоков е магистър по педагогика от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщават на сайта си от Министерството на образованието и науката. Преподавател е в Педагогическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, като от 2011 г. е професор по управление на образованието. Директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” (от 2016 г.) и ръководител катедра „Педагогика и управление на образованието“ (2019 г.). Доктор по педагогика с дисертация на тема: „Децентрализация в структурите за управление на образованието на местно ниво - традиции и перспективи“ (1998 г.)

Специализирал е в: Университета UNED, Мадрид (2017 г.); Образователно лидерство в Банкстрийт колеж по образованието, Ню Йорк (2014 г.); специализация по Образователен мениджмънт CEDEFOP Study Visit 326, Валенсия, Испания (2008 г.); Образователен мениджмънт с профил „Организационен мениджмънт в образованието“ в Холандия, Амстердамски университет (2002 г.).

Член е на Комисията за иновативните училища към МОН (2016 г.) и на Постоянната комисия по педагогически науки и социални дейности на Националната агенция по оценяване и акредитация (от 2018 г.); председател е на Асоциацията на департаментите за квалификация на педагогическите специалисти в България (2022 г.); главен редактор на списание „Педагогика“ (2019 г.).

Участвал е като ръководител, координатор и член в повече от десет международни и национални научни и образователни проекта. Автор е на над 110 научни публикации, издадени в България и чужбина.

От юни 2023 г. Галин Цоков бе министър на образованието и науката в кабинета на Николай Денков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Гвоздейков - номиниран за министър на транспорта и съобщенията в кабинета "Главчев"
Георги Гвоздейков - номиниран за министър на транспорта и съобщенията в кабинета "Главчев"
Людмила Петкова - номинирана за вицепремиер и министър на финансите в кабинета "Главчев"
Людмила Петкова - номинирана за вицепремиер и министър на финансите в кабинета "Главчев"