НОВИНИ

Газа в очакване на сухопътна офанзива

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
22:54, 19.10.2023
Чете се за: 05:02 мин.
По света
Слушай новината

Израелската армия е получила зелена светлина от правителството за влизане в сектора Газа, съобщи министърът на икономиката на еврейската държава Нир Баркат. Преди това стана ясно, че заложниците, които Хамас държи са 203 души. Тази вечер високопоставен представител на групировката заяви, че са пленени достатъчно израелски войници, за да се преговаря за свободата на палестински затворници.

13-и ден война: Броят на жертвите в Израел и Газа не спира да расте

Израел продължава да поразява цели във всички части на ивицата Газа, включително и на юг, където бяха евакуирани над 1 милион души.

Целта на ударите на Израел срещу Газа са да ликвидират военното и политическо ръководство на Хамас. Голяма част от лидерите на групировката обаче живеят в чужбина. Продължават да излизат нови данни за страдание и от двете страни.

80-годишната израелка Кармела Дан и 12-годишната ѝ внучка Ноя са открити мъртви. Ноя е била с аутизъм, запален фен на Хари Потър. Двете са отвлечени от кибуца Нир Оз. Израелската армия не съобщава къде са открити телата им. 13 дни след изненадващата атака на Хамас момче и жена бяха открити и идентифицирани при претърсване на къщата им в кибуца Беери. След като са убили, терористите са ги изпепелили.

От другата страна най-малко 13 палестинци от едно и също семейство загинаха при израелски удар в град Хан Юнис в южната част на ивицата Газа.

В града, където са се стекли над 600 000 души ситуацията се влошава. Липсват елементарни условия за живот.

"Ако погледнете какво остава, това са малко стоки, които стигат само за малък брой деца. Защото има продукти, които се готвят и не могат да се продават на хората, тъй като няма питейна вода , нито налични съдове за готвене, нито газ или електричество", каза Рамез Барбах, продавач в Хан Юнис.

"Ако продължаваме да живеем при тези условия Газа ще се превърне в масов гроб", казва още Рамез.

Продължава струпването на израелски военни и бойна техника по границата с Газа в очакване на сухопътна офанзива. Днес военният министър се срещна с някои от тях. Армията е получила зелена светлина от правителството за влизане в сектора веднага щом бъде готова, съобщи друг израелски министър пред телевизия ABC.

"Ръководил съм бойци в битки през последните 45 години. Аз съм отговорен за системата за сигурност и бях отговорен за нея през последните няколко седмици по време на тези трудни събития и аз съм отговорен за успеха на тази битка. Битката ще бъде трудна, а ние ще бъдем точни и смъртоносни. Но ще има цена за това и ние ще трябва да я платим , но ще продължим, докато не завършим тази операция докрай", коментира Йоав Галант, министър на отбраната на Израел.

И днес беше съобщено за изстрелване на снаряди към Израел от ливанска територия. Израелската армия е отвърнала на ударите. Хамас изстреля ракети от южния град Рафа, в близост до който е едноименният граничен пункт.

От египетска страна там , вече няколко дни 120 камиона са струпани на границата. На място са и поне 7 товарни самолета, натоварени с помощи от Турция. Вчера израелската армия препоръча на хората да отидат до град ал Мауаси, недалеч от Рафа, защото там ще бъде доставена хуманитарната помощ, но с продължаващите удари не ясно колко ще могат да стигнат дотам. Очаква се утре в Газа да влезе първата група от 20 камиона от Египет, след като бъдат ремонтирани пътищата в района, които са разрушени след бомбардировките.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мадлен Радуканова, Боряна Калейн и Невяна Владинова се дипломираха от НСА
Мадлен Радуканова, Боряна Калейн и Невяна Владинова се дипломираха от НСА
Борислава Христова отбеляза 13 точки при третата загуба на Сепси в Евролигата
Борислава Христова отбеляза 13 точки при третата загуба на Сепси в Евролигата