НОВИНИ

Генерална 24-часова стачка на медиите в Гърция

общонационална стачка гърция
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:19, 04.05.2021
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Гърция осъмна днес без новини и информационни емисии по радиото и телевизията. Причината е обявената 24-часова стачка, която в 6.00 часа тази сутрин започнаха служителите в медиите. В генералната стачка, обявена от Синдиката на служителите в частния сектор, участва и Сдружението на журналистите.

Освен журналистите към стачката се присъединиха и техническите сътрудници в частните и държавните медии, както и служителите в пресцентровете на министерствата. От 6.00 часа тази сутрин държавната агенция спря да разпространява новини.

Днес Гърция отбелязва Деня на труда, тъй като 1 май съвпадна с Велика събота. Синдикатите на работещите в обществения и в частния сектор се разделиха и за 6 май е обявена 24-часова стачка на заетите в публичния сектор, като се призовава за провеждането на митинги.

И двата синдиката посвещават тази година Деня на труда на промените в закона за трудовите взаимоотношения, предложени от Министерството на труда. Те предупредиха, че в никакъв случай не трябва да се променя осемчасовият работен ден.

Към стачката ще се присъединят и служителите от обществения транспорт, като днес се ограничава движението на автобусните линии и на метрото.

От обяд до 16.00 часа спира движението на трамваите.

В четвъртък метролиниите 1, 2 и 3, тролеите и трамваите няма да работят през целия ден заради обявената 24-часова стачка.

За днес не се предвиждат протести, но за четвъртък са обявени такива в Атина и в други градове на страната. За масово участие в защита на правата на работниците призова и опозиционната партия СИРИЗА.

Синдикатите заявиха, че са "решени да се противопоставят на плановете на правителството за връщане към средновековните условия на труд" и че ще се борят за защита на социалния характер на обществения транспорт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
118 години от убийството на Гоце Делчев - Благоевград отдаде почит
118 години от убийството на Гоце Делчев - Благоевград отдаде почит
Слави Трифонов: Ще ви кажа каква е разликата между истината и лъжата
Слави Трифонов: Ще ви кажа каква е разликата между истината и лъжата